PLATE U SRBIJI MEĐU NAJNIŽIM U EVROPI! Evo koliko primaju naše komšije

pare

Foto: telegraf.rs

Gde je Srbija na mapi Evrope kada je reč o prosečnim platama? Poslednji podaci Eurostata kažu da je prosečna plata u našoj državi 460 evra, što nas smešta među najniže prosečne plate na Starom kontinentu.

Prvo da se osvrnemo na našu poziciju u regionu. Iza Srbije po prosečnoj zaradi su stanovnici Severne Makedonije koji imaju primanja u proseku 376 evra, kao i Albanci sa platom od 378 evra.

Jako blizu primanja Srba su stanovnici Bosne i Hercegovine koji imaju 445 evra mesečno u proseku, Crnogorci za mesec prosečno zarade 512 evra, dok najviša primanaj imaju Hrvati (832 evra) i apsolutni lideri Slovenci sa prosečnom zaradom od 1.077 evra.

Sa druge strane, Bugari imaju neznatno veću platu od nas i ona iznosi 457 evra, a nešto bolja situacija je u Rumuniji gde su primanja 535 evra mesečno.

A kako je van Balkana?

ZEMLJAČE, POLAKO: Kusturica poklopio sarajevskog novinara na pitanju da li je izdao muslimane! (INFO)

Zanimljivo je primetiti da su najveće plate zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Evropskoj uniji.

Švajcarci su apsolutni pobednici i imaju platu 4.370 evra, na drugom mestu su Islandžani sa 3.568 evra, a na trećem Norvežani sa 3.309 evra.

kovanice

Foto: Dnevne.rs

Poslednja istraživanja kažu da se među zemljama u okviru Evropske unije najveća primanja imaju Danci sa 3.309 evra, zatim Luksemburg sa 3.159 evra, a potom i Šveđani sa 2.570 evra.

Nemačka kojoj smo naklonjeni imaju prosečna primanja oko 2.270 evra.

BEZ DLAKE NA JEZIKU: Miloš Biković o Željku Mitroviću, ubistvu Ćuruvije, DRŽAVNOJ BEZBEDNOSTI, rijalitiju, radovima u Beogradu..

Ko je iza nas?

Najnižu platu u Evropi imaju Moldavci sa 212 evra mesečno, nešto više imaju Ukrajinci, 240 evra, a treći najniži su Belorusi sa 337 evra mesečno.

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)