PITBULOVI RASTRGLI ČOVEKA, A TUŽILAŠTVO mesecima NE MOŽE da utvrdi rasu pasa (INFO)

pas

Foto ilustracija: Dnevne.rs/pixabay

Dva pit bul terijera koji su u julu mesecu brutalno rastrgli Đurađa Marčetu u Sremskoj Kamenici i dalje se nalaze u prihvatilištu JP “Zoohigijena” i postupak njihove eutanazije odložen je do daljnjeg odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu.

U tužilaštvu za “Blic” kažu da je taj postupak odložen zbog predloženog kinološkog veštačenja u pogledu utvrđivanja vrste i rase pasa.

Direktor “Zoohigijene” Aleksandar Bursać zatečen je ovim objašnjenjem jer je svima na prvi pogled jasno da se radi o pit bulovima.

[adsenseyu4]

– U ovom slučaju čak nije ni bitno koje je vrste pas. Odmah nakon incidenta tim psima su uzeti brisevi i utvrđeno je da su oni počinili zločin. Nakon toga je rađen test na besnilo koji je bio negativan, a našom opservacijom utvrđeno je da su problematični i opasni po okolinu – priča nam Bursać.

Prema njegovim rečima, takvi psi se drže u prihvatilištima 10 do 15 dana i nakon toga se može ući u proces humane eutanazije.

– Ja sam prvi protiv toga i zalažem se za “No kill” strategiju, ali ovde su stvari potpuno čiste. Ti psi su se pokazali opasni kako za ljude, tako i za životinje i nažalost oni bi morali što pre biti humano eutanazirani – tvrdi naš sagovornik uz napomenu da eutanaziju mogu da urade tek nakon što im takav nalog izda Republička veterinarska inspekcija pri Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva su za “Blic” potvrdili da im je od istražnog sudije stigao nalog da se pit bulovi ne smeju lišiti života pre okončanja istražnog postupka i da zbog toga nisu poslali nikakvo saopštenje u vezi sa tim slučajem “Zoohigijeni”.

[adsenseyu1]

– Koliko će ti opasni psi biti kod nas zaista ne znam jer prema našim procenama njihovog ponašanja mi nemamo nameru da ih udomimo. Nema šanse da damo takvu preporuku – ogorčeno nam priča Bursać.

Vlasnici (valjda) pit bulova preti kazna do 12 godina

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu vodi postupak protiv vlasnice pit bul terijera Igore Maksimović zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti i krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti. Ukoliko je sud proglasi krivom, njoj preti kazna i do 12 godina zatvora.

[adsenseyu2]

(Dnevne.rs /Izvor:Blic.rs)

[adsenseyu1]