PITANJE SVIH PITANJA – Kolika je verovatnoća da se zarazite koronom ako nosite masku?

maska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Otvorila su se nova žarišta, a u par gradova je proglašena vanredna situacija. Epidemiolozi kažu da je to drugi pik prvog talasa.

U Beogradu su donete posebne mere, za čije nepoštovanje slede sankcije, a mnogobrojne bolničke ustanove ponovo su postale kovid bolnice i primaju pacijente svakodnevno.

Međutim, uprkos svim merama i zabranama koje Krizni štab i Vlada Srbije donose, odgovornost je i dalje na nama, jer, ipak je preventiva najbolja zaštita.

A šta to podrazumeva? Epidemiolozi predlažu izbegavanje većih okupljanja, održavanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i gradskom prevozu, redovno održavanje higijene, što znači često pranje ruku, a ukoliko niste u mogućnosti da operete ruke vodom i sapunom, onda da to uradite gelovima za dezinfekciju i suvo pranje ruku.

TRADICIJA SE NASTAVLJA: Pogledajte šta je uradio sin Nebojše Glogovca!

Mnogi građani i dalje sumnjaju u delotvornost zaštitnih maski, i pitaju se koliko one zapravo mogu da ih zaštite?

Ilustracija u tekstu nam daje odgovor na to pitanje. Ukoliko se u direktnom kontaktu nađu Covid 19 pozitivna osoba i zdrava osoba i oboje nemaju zaštitne maske, stopa prenosa virusa je 100 posto.

U kontaktu zdrave osobe sa maskom i osobe pozitivne na korona virus, stopa prenosa virusa je 70 procenata.

Ukoliko Covid 19 pozitivna osoba nosi masku, postoji 5 posto šanse zarazi zdravu osobu bez maske.

Zastrašujuće tvrdnje našeg uglednog infektologa: “Od korone umiru i mladi BEZ DRUGIH BOLESTI” (INFO)

I, na kraju, ukoliko u direktnom kontaktu osobe zaražene virusom Covid 19 i zdrave osobe oboje nose maske, šansa da dođe do prenošenja virusa je samo 1,5 posto.

Dakle, ukoliko se svi budemo ponašali kao da smo, po rečima dr Kisić Tepavčević, potencijalni rezervoari zaraze, i preduzimali mere zaštite (nošenje maski, redovnu higijenu i izbegavanje većih okupljanja), možemo doprineti da se epidemija korona virusa koji je zahvatio našu zemlju uspešno savlada.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)