PERFIDAN PLAN PRIŠTINE: Otimanjem Trepče, anektiraju i deo centralne Srbije!

rudnik

Foto: Kurir

U okviru dela kombinata kojim upravljaju Srbi su rudnici Belo brdo i Crnac, čiji se kopovi velikim delom prostiru s ove strane administrativne linije

Odluka vlade u Prištini da prisvoji “Trepču” nije samo ekonomski udarac na Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji već predstavlja brutalno i bespravno anektiranje dela teritorije centralne Srbije zbog činjenice da se glavni rudnici prostiru skroz do Brusa i Novog Pazara.

Ova okolnost sprečava albansku stranu da sprovede svoj pakleni plan – da otmanjem “Trepče” kao preduzeća otme i deo teritorije izvan južne srpske pokrajine, kažu sagovornici Kurira.

Najveći poslodavac

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za naš list poručuje da su Albanci i te kako svesni da ne mogu da taknu “Trepču” koja posluje na severu pokrajine.

– Znaju oni da ne mogu da dopru do “Trepče sever”, koja se nalazi na severu KiM i čiji se glavni rudnici Belo brdo i Crnac nalaze velikim delom sa ove strane administrativne linije, odnosno izvan teritorije AP KiM. Nema većeg poslodavca za Srbe na KiM od “Trepče sever”. Od nje zavisi više od 3.000 porodica. Očigledno je da im je jedini cilj da preseku vitalni dotok egzistencije Srba na KiM – objasnio je Đurić.

Otpor radnika

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da će Srbija voditi borbu protiv ove odluke Prištine i na polju prava i na polju diplomatije. Kako kaže, jedno od sredstava borbe može biti i mirni otpor radnika.

“KOSOVO JE SRPSKO” Ove HOLIVUDSKE zvezde su podržale SRBIJU!

– Ministarstvo spoljnih poslova bi trebalo da se aktivira i upozna svet s pravim vlasništvom nad “Trepčom”, u čije poslovanje i razvoj je najviše ulagala država Srbija… Dodatni problem za kombinat predstavlja i to što se topionica i rafinacije nalaze na albanskoj strani, a flotacija i rudnik u delu gde je većinsko srpsko stanovništvo, a pojedini tuneli rudnika zadiru i na teritoriju centralne Srbije – napominje Savić.

I generalni direktor “Trepče sever” Jovan Dimkić upozorio je da budući status kombinata, kako ga zamišlja Priština, ne pogađa samo preduzeće i njegove zaposlene već je reč o tome da su privremene kosovske institucije najbrutalnije dirnule u teritoriju Srbije – i sever naše pokrajine, ali i centralnu Srbiju.

Kosovski parlament je u noći između subote i nedelje usvojio statut “Trepče” koji podrazumeva transformaciju preduzeća u akcionarsko društvo u kojem je 80 odsto vlasništva u rukama kosovske vlade.

ČINJENICE

* “Trepča” je trenutno podeljena na dva sistema – “Trepča jug”, koji kontrolišu Albanci, i “Trepča sever”, koji kontrolišu Srbi

* “Trepča sever” ima dva rudnika – Belo brdo, čijih se 60 odsto kopova nalazi u Brusu, i Crnac sa 70 odsto kopova u Novom Pazaru

(Dnevne.rs/Izvor: I.K., Kurir)