PENZIJE U SRBIJI VEĆE OD NOVEMBRA? Evo na koliko povećanje može računati 1,7 miliona građana

Foto montaza: Dnevne.rs /Izvor: pixabay

Povećanje penzija za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji trenutno je jedna od najvažnijih tema u Nemanjinoj 11. “Švajcarski model” o kome se do sada više puta pričalo i dalje u Vladi važi za jedan od najizvesnijih modela koji bi mogao da bude osnov za rast primanja najstarijih građana u Srbiji. Konačna odluka biće poznata u septembru, najkasnije početkom oktobra kada u Srbiju dolazi misija MMF, a povećanje bi moglo da stupi na snagu već u novembru ili decembru ove godine.

“Švajcarski model” praktično bi značio da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To bi, u trenutnim okolnostima, praktično značilo povećanje od oko pet odsto u proseku, što bi na primeru prosečne penzije od 26.300 dinara donelo dodatnih 1.315 dinara.

“Novi obračun penzija i švajcarski model biće ozbiljna tema o kojoj će u Vladi razgovarati sa MMF čija delegacija u Srbiju dolazi početkom oktobra. Misija je načelno već prihvatila ovu formulu u prethodnoj poseti Beogradu.

Resorni ministri i institucije sada će samo napraviti precizne računice koliko bi povećanje penzija u masi koštalo budžet, kao i izvore dodatnih sredstava a potom bi sa MMF trebalo da definišu konačno stanje”, kaže naš izvor.

KAKO DETETU OD 4 GODINE DA KAŽEM GDE MU JE MAJKA? Bolna priča supruga Danijele, preminule porodilje

“Švajcarski model je jedan od modela koji razmatramo. Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izvojimo u budžetu za te potrebe”, rekao je ministar finansija Siniša Mali u maju ove godine kada je najavio da će “najverovatnije u drugoj polovini godine biti usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija”. On je tada istakao da je taj “model najbolji i najpravedniji za naše nastarije sugrađane”.