PATRIJARH ZABRANIO HOTELE: Vladike u neverici, moraju da spavaju u Patrijaršiji (INFO)

vlaada

Foto: Kurir/ Nebojsa Mandic

Neki episkopi nezadovoljni što umesto u luksuznim hotelima, na koje su navikli, moraju da spavaju u skromnim odajama

Vladike Srpske pravoslavne crkve ljute su što ove godine za vreme trajanja Sabora moraju da borave u sobama u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, dok su prošlih godina uživali u skupim prestoničkim hotelima.

Naime, na Sveti arhijerejski Sabor SPC svake godine dolazi sveštenstvo iz svih krajeva sveta, a dosad je ustaljena praksa bila da odsedaju po luksuznim beogradskim hotelima. Međutim, ove godine to im je strogo zabranjeno, što je izazvalo lavinu nezadovoljstva među sveštenstvom.

– Crkveni velikodostojnici već dugo su na udaru javnosti zbog nepoštovanja zaveta siromaštva, kao i zbog raskalašnog života. Zbog toga je vladikama ove godine strogo zabranjeno da spavaju po hotelima, pa im je svima data soba u Patrijaršijskom dvoru. Međutim, neki se ljute jer su uslovi u Patrijaršiji za njih preskromni – ispričao nam je juče dobro obavešteni izvor u SPC.

[adsenseyu1]

Svaki dan vozi kola

Prema njegovim rečima, u SPC se nisu nadali baš tolikoj buni.
– Neki su čak hteli da odu, kao što se i desilo pre nekoliko godina, ali su na kraju shvatili da im je bolje da ostanu. Ima vladika koji već godinama za vreme Sabora borave u „svojim“ sobama. Recimo, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije jedini je koji spava u manastiru Kovilj i ne mrzi ga da vozi svaki dan do Beograda – objašnjava naš sagovornik.

Vladika srednjoevropski Sergije, koji se prethodnih dana našao na udaru patrijarha Irineja zbog utaje poreza, ali i medija zbog luksuznog automobila sa inicijalima i godinom rođena na registarskim tablicama, opet je pokazao svoju bahatost.

Vređanje

– Dajte te slike što ste napravili, to skupo košta!  Znam ja ko ste vi! Zapamtiću ja vas! – odbrusio je episkop srednjoevropski.

Još drčnije se poneo i episkop kruševački David:
– Ovo je bez blagoslova, sramota! Jadnici! Sram vas bilo! Vi ste Turci! Vi ste deo nečiste sedme sile! – originalno je završio niz uvreda episkop David.

Ipak, nisu sve vladike juče bile loše raspoložene. Tako je episkop zahumsko-hercegovački Grigorije upitao: „Jesam li lep?“, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije raspitivao se za objektiv foto-aparata, a Jovan šumadijski je nazvao Boga i poručio: „Ma, samo vi radite!“

[adsenseyu1]

Češljaju finansije
KOMISIJA U AKADEMIJI

Crkvena komisija, koju će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posetiće danas Akademiju crkvene umetnosti kako bi proverila njihovo vođenje finansija. Na čelu Akademije se 12 godina nalazio protojerej-stavrofor Radomir Popović, koga je nedavno Irinej smenio zbog nestalog zlata u Crkvi Ružica i kapeli Svete Petke u Beogradu.
Juče se raspravljalo o finansijskim izveštajima eparhija.

Mitropolit Porfirije: Slikajte moj skromni “polo”

Posle medijskih napisa o basnoslovnim cenama automobila pojedinih vladika, juče ispred Patrijaršije odjednom više nije bilo skupih kola. Za vreme trajanja ručka u Patrijaršiji većina vladika se peške upućivala u nepoznatom pravcu, dok je episkop Sergije pokušao da zavara novinare, pa ga je vozač u „audiju A6“ s kraljevačkim tablicama sačekao iznad Saborne crkve.

Mitropolit Porfirije se našalio sa okupljenim novinarima i sam ih pozvao da slikaju njegov beli „polo“.
– Eto, što niko neće ovo da objavi? Pogledajte šta vozi mitropolit zagrebačko-ljubljanski? Ni vozača nemam – kroz smeh je rekao je Porfirije, koji se uputio na predavanje na Teološki fakultet.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)