PATRIJARH PODRŽAO PREDSEDNIKA SRBIJE: Albanci su „neprijatelji Crkve Božje“

patrijarh

Foto: Telegraf

U toku božićnog posta, oglasio se patrijarh Irinej da „u potpunosti podrži“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića u njegovoj nameri da zaštiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju za javnost, oštrom retorikom objasnio je da je formiranje vojske Kosova „novo bezakonje“ Albanaca na koje „ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca“.Albanci su „neprijatelji Crkve Božje“ koji „nameravaju da unište ili da bar preotmu“ – drevne srpske pravoslavne svetinje na Кosovu i Metohiji.

Sopštenje koje je objavljeno na sajtu SPC, a potpisano imenom patrijarha Irineja objavljujemo u celosti:

„U ove dane kada se pripremamo da dočekamo praznik Rođenja Bogomladenca Hrista, praznik ljubavi i mira, želeći mir i dobro svima ljudima, sa velikim uznemirenjem smo primili vest da su neprijatelji mira, ponovnim, najgrubljim kršenjem međunarodnog prava, doneli odluku o formiranju vojske kosovsko-metohijskih Albanaca.

VUČIĆU, ZAPAD ILI RUSIJA: Putin postavio ULTIMATUM Srbiji?!

Za Srpsku Pravoslavnu Crkvu nema dileme da je ta vojska usmerena isključivo protiv srpskog naroda koji na Кosovu i Metohiji hrabro ispoveda svoju veru i ponosi se srpskim imenom. Znamo i to da je formiranje te vojske usmereno i protiv drevnih srpskih pravoslavnih svetinja na Кosovu i Metohiji, koje neprijatelji Crkve Božje nameravaju da unište ili da ih bar preotmu.

Isto tako znamo da na ovo novo bezakonje Albanci ne bi ni pomislili da nisu imali jasan podsticaj Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih sila, rukovođenih sopstvenim sebičnim interesima, koji su u krajnjoj liniji suprotni interesima i Srba i Albanaca.

Iz tog razloga, zbog dobra oba naroda, Srpska Pravoslavna Crkva se neodstupno moli i zalaže za mir i za miran saživot sa kosovsko-metohijskim Albancima, koji bi bez ikakve sumnje bio moguć i ostvariv kada bi se o miru dogovarali isključivo Srbi i Albanci.

Srpska Pravoslavna Crkva podržava odgovoran stav najviših državnih organa Republike Srbije koji, čuvajući mir i stabilnost, nastoje i da sačuvaju srpski narod, ali i da albanski narod poštede od iskušenja i stradanja.

DANAS JE NIKOLJDAN: Ovu stvar NE RADITE ni slučajno, postoji dobar razlog za to

Srpska Pravoslavna Crkva u potpunosti podržava odluku Predsednika Srbije, g. Aleksandra Vučića, da Republika Srbija zaštiti srpski narod na Кosovu i Metohiji ukoliko bude napadnut. Takve garancije snažno krepe naš narod i daju mu snagu da istraje uprkos pritiscima kojima je svakodnevno izložen.

Srpska Pravoslavna Crkva u potpunosti podržava odluku Predsednika Srbije

Srpska Pravoslavna Crkva u potpunosti podržava odluku Predsednika Srbije foto: Beta/Miloš Miškov

Za Srpsku Pravos

Pozivamo verni narod Srpske Pravoslavne Crkve i sve građane Republike Srbije, a posebno političke činioce, da budu odgovorni i jedinstveni i da daju podršku nastojanjima države Srbije da sačuva mir i obezbedi opstanak srpskog pravoslavnog naroda na Кosovu i Metohiji.

Predsednik
Svetog Arhijerejskog Sinoda
AEM i Patrijarh srpski“

Irinej

(Dnevne.rs/Espreso.rs/Izvor: Kossev.info)