PATRIJARH IRINEJ PORUČIO: Mi želimo da Srbija bude kraljevina!

Patrijarh

Foto: Fonet

Nadanja Naš narod je navikao da bude vođen od svetih i čestitih ljudi. I dobro kaže: “Bog na nebu, kralj na zemlji”, istakao je prvi čovek Srpske pravoslavne crkve

Mi želimo da Srbija bude kraljevina! Bog na nebu, kralj na zemlji!

Ovo je poručio patrijarh srpski Irinej, koji je služio svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli na Dedinju povodom krsne slave dinastije Karađorđević – Svetog Andreja Prvozvanog.
– Mi želimo kraljevskoj porodici Karađorđević da im Gospod podari onu ulogu i onu čast koju su imali njihovi veliki preci. Naš narod je navikao da bude vođen od svetih i čestitih ljudi. Neka Gospod blagoslovi naš kraljevski dom, našu kraljevsku dinastiju, da nastave onu misiju koju je počeo veliki Karađorđe, koga su nasledili njegovi potomci, na čijem ste sada čelu danas vi, Vaše kraljevsko visočanstvo (prestolonaslednik Aleksandar, prim. aut.), i neka bi dao Gospod da to ne bude samo danas nego i u budućnosti. Naš narod dobro kaže: “Bog na nebu, kralj na zemlji” – poručio je patrijarh srpski Irinej.

IZVRŠITELJI OTIMAJU BEBI OD USTA: Zbog duga od 200 €, već 4 meseca majci dvoje dece uzimaju po 20.000 od plate

Obraćajući se prestolonasledniku, Irinej je istakao da je želja i molitva Crkve da Sveti Apostol Andrej Prvozvani bude zaštitnik kraljevskog doma i kraljevske porodice.
– Da vaš dom i vaša porodica traju koliko traje i naš narod. To je želja našega naroda, to je želja Crkve i molimo se da to tako i bude. Ja se nadam, a i Crkva tako misli, da će prestolonaslednik, onako kako je i nasledio tradiciju obeležavanja krsne slave, nastaviti tradiciju svojih slavnih predaka tako što će uskoro sesti na tron koji mu po svim pravima i zakonima pripada – rekao je poglavar SPC.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević zahvalio je patrijarhu na upućenim rečima.
– Velika je čast, ponos i privilegija kada Njegova svetost, naš patrijarh Irinej, to izgovori. On nam uvek učini čast da bogosluži na dan naše slave, venčao je Filipa i Danicu, a krstiće našeg Stefana. Hvala mu na svemu, uz želju da naš odnos i prijateljstvo traju i u godinama koje dolaze – rekao je prestolonaslednik za Kurir.

FOTO: PRINTCSREEN

On se osvrnuo i na nedavno donetu odluku da Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države, a da će porodica Karađorđević dobiti 500.000 evra na ime obeštećenja.
– To je vrlo komplikovan proces i mora da postoji dobro rešenje. To je birokratski proces koji mora da ide dalje. Naši advokati rade na tome, a žalićemo se na tu donetu odluku. Nije završeno, ne predajemo se. Mi smo jaki! – naglasio je prestolonaslednik Aleksandar.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, Mina Branković)