PANIKA IZNAD JADRANA: Avion kojim je predsednik Nikolić leteo za Vatikan prinudno vraćen zbog kvara (INFO)

Sankcije
Avion kojim je Tomislav Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd zbog kvara na motoru, potvrđeno je za “Blic” u kabinetu predsednika Srbije. Nikolićeva poseta Vatikanu je zbog toga otkazana.

– Predsednik je trebalo da sleti u 9.20 na rimski aerodrom. Međutim, avion se prinudno vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana do daljeg, dok se ne utvrde termini za novu posetu –  rečeno je “Blicu”.

Kvar se dogodio na motoru vladinog “falkona”.

Motor na avionu “falkon 50” kojim je leteo predsednik za Vatikan prestao je da radi iznad Jadranskog mora. Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta nesreća, saznaje Internet portal RTS-a.

[adsenseyu4]

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas trebalo da otpočne jednodnevu zvaničnu posetu Vatikanu.  On je trebalo papi Franji da prenese  i pojedine stavove Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji su od zajedničkog interesa.

Uoči odlaska u zvaničnu posetu Vatikanu, na poziv pape Franje, predsednik Nikolić razgovarao je juče sa patrijarhom Irinejom i odlazi na put s njegovim i blagoslovom SPC.

Nikolić je trebalo da se sastane i sa državnim sekretarom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama Polom Galagerom i šefom Odseka za zapadni Balkan Henrikom Jakodžinskim.

Falkon više puta pravio probleme

Ovo je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom.

Zbog raznih kvarova na avionu, “falkon”, koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu “lir džetu”, 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u višše navrata imali problema.

Zbog kvara na “falkonu”, u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aerodroma “Nikola Tesla” na Kipar.  Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.

Problemi sa vladinim “falkonom” zabeležženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

[adsenseyu4]

Sa istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

Neššto ranije, u novembru te godine, jošš jedan incident sa “lir džžetom” dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.

Avgusta 2010. prilikom odlaska ministra odbrane Dragana ŠŠutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru “falkona”, a poššto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza višše od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili. Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije “lir džžet 31a” proizveden je 1991, a “falkon 50” 1981. godine.

(Blic)