OVO JE ZEMLJA SRBIJA: Digli kredit da bi dobili tri bebe

trojke

Vremena za čekanje nije bilo. Podigli smo kredit i ušli u postupak vantelesne oplodnje. Otplatili smo deset rata, imamo još 26, ali sad imamo ćerke Helenu, Saru i Danicu.

To je siže životne priče Marije i Miroslava Petrovića iz Pukovca u opštini Doljevac. Postupak vantelesne oplodnje je uspeo iz prvog pokušaja, a i da nije, odlučno kaže, ona i Miroslav pokušali bi ponovo. I zadužili bi se opet. Iako joj je plata 30.000 dinara, a suprug, moler, nema stalni posao.

– Posle pet godina borbe da budeš roditelj, nema odustajanja, čak i kad je vantelesna jedino rešenje, a nemaš novca da je platiš. Mislili smo da ćemo uspeti da uđemo u postupak koji plaća država, ali konkurs za privatne ordinacije nije bio raspisan, a lečenje sam već počela u Leskovcu, kod dr Miodraga Stojkovića – priča Marija.

[adsenseyu5]

Šta su sve Petrovići morali da plate

  • 345.000 vantelesna oplodnja
  • 23.000 zamrzavanje jajnih ćelija
  • 100.000 terapije i analize
  • 83.000 samo je kamata na kredit od 280.000

Puno novca su izdvojili za analize i nije se moglo nazad. Četiri puta Marija je odlazila u Niš, gde je dobila identičan odgovor – čeka se raspisivanje konkursa. Kada je već trebalo da uđe u postupak, jer su joj u međuvremenu zamrzli jajne ćelije, saznaje da su već neke žene otišle u Beograd, na državnu kliniku, a da za privatne ne postoji mogućnost da se obavi postupak o trošku države.
– Nije bilo druge, otišli smo u banku 4. marta i podneli zahtev za kredit. Za vantelesnu nam je bilo neophodno 345.000 dinara, već smo dali 23.000 za zamrzavanje jajnih ćelija i skoro 100.000 za terapije i analize. Ali pošto mi je plata 30.000 dinara, nisam mogla da podignem celu sumu, već 280.000 dinara. Srećom pa nam je drug pozajmio deo novca – priča Marija.
Procedura je bila brza, podigli su namenski kredit sa fiksnom dinarskom kamatnom stopom od 17 odsto na tri godine otplate. Do sada su 100.000 dinara vratili. Samo za kamatu daće 83.000 dinara.

Novac nije prepreka
Marija radi za 30.000 dinara, a ratu kredita plaća 10.083 dinara. Miroslav je moler, bez stalnog zaposlenja. Prijatelj im je dodao novac, kredit nije pokrio sve troškove

– I tako pravo iz banke u bolnicu. Sa velikom nadom, sa velikom verom da ću da budem mama, ubeđena da će sve da uspe, ušla sam u postupak 17. aprila – kaže Marija.
Najteže su bile dve nedelje neizvesnosti, ali kada je saznala da su uspeli i da je u drugom stanju, sreća neizmerna. I onda još jedna radost – tri embriona su se primila. I tako su se 17. novembra 2014, posle 33 nedelje koliko su bile u maminom stomaku, u Beogradu rodile Helena (2.100 grama), Sara (1.300 grama) i Danica (1.150 grama).
Helena je sa roditeljima za nedelju dana izašla iz bolnice, sada ima četiri kilograma. Pre neki dan, sa po kilogramom više, iz Instituta za neonatologiju izašle su i Sara i Danica. Porodica Petrović sada broji pet članova, a u Pukovcu nema srećnije.

[adsenseyu1]

 

(Blic)