OVI DANI SU OPASNI PO ŽIVOT: Nakon stravičnih vrućina, u petak stiže POTOP! (INFO)

vreme

Foto-montaza: Dnevne.rs

Pred nama je paklen dan, sigurno najtopliji koji smo imali ovog leta. Najviše dnevne temperature će biti do 38 stepeni, dok će na suncu osećaj biti kao da je 40 – ističe meteorolog Đorđe Đurić
[adsenseyu6] —Posle vrućina koje jedva mogu da se izdrže i posle izuzetno visokih UV zračenja, postoji opasnost od požara. Ovakve vremenske prilike mogu izazvati zdravstvene probleme, te je preporuka da se napolje ne izlazi od 12 do 17 časova. Međutim, krajem nedelje nas očekuje nagla promenavremena, a u noći između petka i subote pašće kiše koliko padne za pola meseca.Meteorolozi predviđaju da će temperatura pasti za čak 24 stepena.– Pred nama je paklen dan, sigurno najtopliji koji smo imali ovog leta. Najviše dnevne temperature će biti do 38 stepeni, dok će na suncu osećaj biti kao da je 40. Uz to nas očekuje i ekstremni nivo UV zraćenja, pogotovo na Kopaoniku, Zlatiboru i u Sjenici, gde će indeks biti maksimalnih 11 –rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

On tvrdi da će se već u četvrtak vreme promeniti i u celoj zemlji će padati kiša, uz mogućnost nevremena.

– Prava drastična promena dogodiće se u noći između petka i subote kada nas očekuje velika oluja sa obilnim padavinama u celoj zemlji. Samo za tu jednu noć će pasti 30 litara kiše po metru kvadratnom, što je količina koja obično padne tokom polovine jula. U subotu će minimalna temperatura biti 14 stepeni, što je zahlađenje od čak 24 stepena – upozorava Đurić, a prenosi Informer.

Visoke temperature i nagle promene uticaće na zdravlje ljudi, a posebno će biti pogođeni hronični bolesnici.

Specijalista opšte medicine Snežana Stojić savetuje hroničnim bolesnicima da ostau kod kuće.

– Ovo vreme je izuzetno opasno i za bolesne i za zdrave ljude, pogotovo mlade ako se ne paze. Takođe je izuzetno opasno po ovom vremenu piti alkohol i jesti jaku i masnu hranu zato što visoke temperature loše utiču na krvne sudove – ističe doktorka.

Ona je dodala da su u najvećoj opasnosti osobe bele puti i oni koji imaju veliki broj mladeža po telu.

Ona je dodala da su u najvećoj opasnosti osobe bele puti i oni koji imaju veliki broj mladeža po telu.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu1]