OTVORITE ČETVORO OČIJU: Evo kako vas varaju na pijaci, na 5 načina (INFO)

ilustracija
Na jednoj beogradskoj pijaci kupila sam četiri kilograma jagoda da spremim džem. Međutim, kada sam došla kući, slučajno sam ponovo izmerila jagode i utvrdila da ima 800 grama manje.

Ovako Ljiljana M. (56) opisuje jedan od načina kako prodavci na srpskim pijacama varaju kupce. Ljiljana slučaj nije prijavila inspekciji jer, kako kaže, „neka ide prodavcu na dušu“.

Iskusni trgovci služe se raznim tehnikama kako bi prodali proizvode lošeg kvaliteta, naplatili više ili dali manju količinu. Kada kupac uvidi da je prevaren, obično dolazi do rasprave, gde prodavac poriče da je počinio prevaru. Ovakve situacije najčešće se završavaju dogovorom.

– Jedini problem kada tržišna inspekcija reaguje jeste problem netačnog merenja.

[adsenseyu5]

Svaki potrošač koji sumnja da mu je roba pogrešno izmerena može da reklamira proizvod kod osobe kod koje je kupio i problem reši dogovorom ili odlaskom do kontrolne vage koja se nalazi na svakoj pijaci. Tu se može uveriti u tačnu količinu robe. Većina problema oko netačnog merenja se rešava između kupca i prodavca, ali kupac slučaj može prijaviti i tržišnoj inspekciji – objašnjava za „Blic“ Goran Macura iz Tržišne inspekcije.

Prema njegovim rečima, godišnje u Beogradu stignu samo tri prijave na račun netačnog merenja, a kazne za ovaj prekršaj se kreću između 50.000 i 500.000 dinara.

Postoji pet načina na koje se kupci najčešće varaju prilikom kupovine. Najpre, može da se desi da su lepi plodovi na vrhu, a truli na dnu. Drugi način, koji je prilično teško otkriti, jeste da prodavac pritisne vagu rukom kada meri robu, i tako naplati više manju količinu.

Oprezni treba da budete i kada kupujete upakovane proizvode, koji mogu da kriju nekvalitetne proizvode. Četvrti način je lažna organska hrana, dok je moguće i da iskoriste vaše nestrpljenje kako bi povećali cenu.

[adsenseyu1]

(Blic)