OTKRIVENA NOVA DROGA U SRBIJI: Roditelji, sklanjajte sirup za suvi kašalj od svoje dece! (INFO)

spric
Sirup “kodein” protiv suvog kašlja zabranjen je još pre 30 godina, jer su ga koristili narkomani. Međutim, iako je kod nas registrovan samo jedan ovakav sirup, ne znači da nema opasnosti zbog droge koja je hit u Francuskoj

Droga “purple drank”, koja je trenutno hit u Francuskoj, pravi se od sirupa protiv kašlja i leka protiv alergije, a Unija farmaceuta Francuske je upozorila javnost na razne efekte, jer sirup sadrži dva opijata: kodein i dekstometorfan, koji izazivaju euforiju, pospanost i halucinacije, a mogu da dovedu i do kome.

Ipak, iako je veoma popularna u Francuskoj, ni Srbija “nije van sveta”, kako kaže farmaceutkinja Vukosava Stevanović za “Alo”. Prema njenim rečima, sirup “kodein” protiv suvog kašlja, zabranjen je još pre 30 godina, jer su ga koristili narkomani, zbog čega sad bez lekarskog recepta ne mogu da se dobiju lekovi koji sadrže te supstance. Međutim, iako je kod nas registrovan samo jedan ovakav sirup, ne znači da nema opasnosti.

To, međutim, ne umanjuje opasnost, jer ostali sirupi koji sadrže kodein i dekstometorfan mogu da se prošvercuju i kupe na crnom tržištu, pošto ono kod nas još uvek nije razvijeno. U uputstvu piše da mogu da se koriste samo sedam dana, i to nikako sa alkoholom, a to važi i za ovaj što je kod nas registrovan. U upozorenju piše da upotreba leka izaziva pospanost i da se pod njegovim dejstvom ne preporučuje vožnja i rukovanje mašinama – rekla je ona za ovaj list i istakla da trenutno stanje u Francuskoj ukazuje da ni u Evropskoj uniji nije sve regulisano kako treba.

Roditeljima mogu samo da kažem da budu oprezni i ostavljaju sirup protiv suvog kašlja nadohvat ruke, ali ne mogu da im kažem kako bezbedno da ga unište, jer ni to u Srbiji još nije regulisano kako treba. Ne bi smeli da bacaju lek u kanalizaciju ili kontejner – poručila je Stevanovićeva roditeljima.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Alo)