OTIŠLA SAM NA PREGLED KOD GINEKOLOGA: Rekao mi je “SKINITE SE ŠTO PRE” i prstom pokazao na kabinu, a onda – PONIŽENJE

suknja

Foto: printscreen/Tviter

Statistika o ženama koje ne izvršavaju redovno ginekološke preglede je poražavajuća. Statistika o ženama koje umiru od raka koji su mogle da spreče redovnim sistematskim ginekološkim pregledima takođe je poražavajuća. A znate zašto je to tako? Zbog ovakvih obaveštenja koje te iste žene dočekaju u državnim bolnicama.

Već godinama svoje preventivne ginekološke preglede obavljam u privatnim ordinacijama. Ne prija mom džepu ni najmanje, ali za to ciljano odvajam novac, jer se i danas sećam scene od pre nekoliko godina.

Gužva je neverovatna, ja ulazim u Dom zdravlja na Novom Beogradu i čekam svoj redovni komplet pregled. Prozivaju moje ime, ja ulazim a ginekolog mi prstom pokazuje na kabinicu u ordinaciji. Iza zavese vidim stopala. Stojim i čekam da žena izađe, što se i dešava. Lekar mi monotonim glasom saopštava da se “skinem što pre”.

Užurbano odlazim i skidam se. Nema nikakvog mantila koji bih ogrnula. Na ginekološkoj stolici je i dalje papir od prethodne pacijentkinje. Ja izlazim gola dok je žena i dalje za stolom i lekar joj ubrzano piše recept dok meni pokazuje da legnem.

BUBNJAR O ŠABANOVOM VANBRAČNOM SINU: Šaulić je davao 500 EVRA mesečno Robertu! TO JE BILO NA POČETKU NJEGOVE KARIJERE!

Legla sam, šta ću, i potom posmatrala kako naredna pacijentkinja bosa i gola defiluje kraj mene, bilo joj je podjednako neprijatno kao i meni pre svega minut i po (jer toliko je lekar vremena mogao da mi posveti).

Posle toga, više nikad nisam kročila u ginekološku ambulantu u državnoj ustanovi. Ipak, verovala sam da stanje nije tako strašno. Društvene mreže pokazale su mi da se ništa nije promenilo.


Dakle, da bi se proces ubrzao, sada se ženama naređuje da na pregled dolaze u suknji, valjda da nama ostalima prisutnima ne bi bilo neprijatno.

Ta ista žena, koja nema sreće kao ja da može da odvoji novac za privatnu ambulantu, ceo svoj dan planiraće oko tog pregleda – od toga da mora da se seti da obuče suknju (dovoljno dugačku, dovoljno široku da može da raširi noge na stolu), do toga da moli poslodavca da malo okasni na posao. A sve to za nepuna dva minuta pažnje ginekologa, koji i da hoće, nema više da joj posveti.

OSTAVIO IZA SEBE ČETVORO DECE: Ko je bio Mirko Butulija koga je ubio blizak saradnik iz AMSS-a?

Ovo upozorenje ženama je, kako stoji na Tviteru, u ambulanti u Kraljevu, ali situacija je širom Srbije ista. A sutra će ti isti lekari apelovati na žene da redovno obavljaju preglede – i mi bismo to volele, ali nemamo uslove za to.

I na kraju, što je zaključio jedan od Tviteraša:

“Dobro je dok ne napišu: “Pre polaska od kuće, skinuti veš”

(Dnevne.rs/Izvor: T.G., žena.blic.rs)