OPŠTA POMAMA ZA OVOM BILJKOM U SRBIJI: Donosi zaradu i do 12.000 evra po hektaru, a možete je gajiti i u bašti!

biljka

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ovo područje je idealno za uzgajanje ove biljke koja donosi ogroman novac!

Aronija je u poslednje vreme postala izuzetno popularna i sve traženija, a prema rečima stručnjaka naše države su idealne za njen uzgoj.

Ona je odlična hrana zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vitamina i minerala. Vlo je bogata antioksidansima koje sadrži više nego borovnica, kupina, malina ili crna ribizla.

Sadnice aronije dostižu pun rod u osmoj godini, daju do 10 kilograma po žbunu, a trenutna cena je euro za kilogram prve klase.

Prema nekim procenama po hektaru može da donese prihod od čak 12.000 eura!

Neki od proizvođača kažu da je prilično lako uzgojiti aroniju u sopstvenoj bašti, a potrebno je da imate malo slobodnog mesta. Nije komplikovana za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati i do 17 kilograma ploda.

PROFESORKA MILA ALEČKOVIĆ: Srpska deca se prodaju u inostranstvo, oko 5.700 dece je oteto siromašim porodicama?!

Plodovi aronije sadrže vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, fosfor. Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih sastojaka i teških metala i zbog toga se smatra vrlo korisnom preventivom protiv malignih oboljenja.

Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno dejstvo, jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Pored toga, aronija usporava proces starenja organizma i sprečava razvoj hroničnih bolesti.

Ova biljka je pravo čudo i dar od Boga, pa bi je trebali iskoristiti maksimalno, a ako se ukaže prilika i da je sami sadite i zaradite na njoj zašto da ne.

       

(Dnevne.rs/Izvor:Kurir.rs)