OPASNOST od “Blickriga” na severu Kosova: Državni vrh Srbije izdao JEZIVO UPOZORENJE

Albanci

Arhivska fotografija sa ranijih protesta u Prištini – Foto: Tanjug/AP

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslobva, tvrdi da postoji sve veća opasnost da Šiptari sa Kosova uz pomoć stranaca uskoro organizuju “blickrig” na severu pokrajine!

Dačić kaže da zbog toga što pre mora doći do razgraničenja Srba i Albanaca kako bi se eliminisala opasnost od novog krvavog rata na Balkanu.

Nova “Oluja”

Lider SPS istiće da treba postići dogovor koji bi podrazumevao neku vrstu pravo obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine kojim bi se sprečil “Oluja” na Kosovu.

ZAPAD PRETI SRBIJI: Ako krenete na Kosovo, imaćete rat!

– Možda nekome izgleda da je zamrznuti konflikt bolje rešenje, pogotovo što bi još zemalja moglo da u dogledno vreme povuče priznanje i da taj broj padne ispod polovine broja članica UN. Međutim, u tom slučaju bi bilo više rizika. A najveći rizik je rizik od oružanog napada na sever Kosova, slično “Oluji”. Neko može uz stranu pomoĆ da izvede “blickrig” i napadne sever – rekao je dačić i upozorio da bi takav scenario stavio Srbiju pred nezahvalan izbor.

ministar

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

– U tom slučaju Srbija ima samo dve mogućnosti, ili da uđe u sukob ili da pusti Srbe niz vodu, kao što je bilo u Kninu. Nadam se da svi na Zapadu dobro razumeju da se ovo drugo nikada neće desiti… Ipak, u slučaju da Srbija uđe u taj sukob, bio bi to i sukob sa Kforom, što dodatno komplikuje poziciju – objasnio je Dačić.

Komentarišući ovo Dačićevo upozorenje, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je nasilje dugogodišnja strategija kosovskih Albanaca.

– Jednostrano proglašenje nezavinost Kosova sadržalo je pretnju nasiljem ako ne bude međunarodno priznato. Nasilje i fizička nesigurnost jeste nešto čemu su kosovski Srbi izloženi svakog dana. Zbog svega ovoga, ali i mnogih drugih razloga, razgraničenje sa Albancima se nameće kao najracionalnije rešenje. To je teško za Srbiju, ali je jedino rešenje koje može da pruži garancije da će Srbu na Kosovu biti zaštićeni od albanskih ekstremista. To bi takođe bila i garancija da je Srbija stabilna zemlja privllačna za strane investicije – naglašava Dragaš.

STRAVIČNI DETALJI NESREĆE NA PANČEVAČKOM MOSTU: Gledao sam kako se auto prevrće u vazduhu, tresnuo je o zemlju, a ljudi su vrištali s mosta (FOTO)

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić kaže da se borbena spremnost vojske mora održavati na najvišem nivou.

– Treba biti u pripravnost sve dok se ne utvrdi da li je poslednji incident na Gazivodama bio “probni balon” ili nešto drugo. Nije tajna da su se kosovski teroristi uspešno infiltrirali u samoprozvanu vladu u prištini, kao i da su im ambicije o “velikoj Albaniji” i dlaje prioritet. Potrebno je zato biti na oprezu i hladne glave naći trajno rešenje – podvlači Petrić.

Nema konkretnih rešenja

Bivši obaveštajac Božidar Spasić objašnjava da je trenutno nemoguće predvideti albanske planove.

EKSKLUZIVNO! Putin naredio: Započnite odmah Južni tok (KORIDOR), Srbija će biti centralno čvorište! (MAPA)

– Nakon veličanstvene Vučićeve posete Putinu i incidenata zlikovaca na Gazivodama teško je predvideti šta su sledeći teroristički šiptarski potezi. Ne očekujem neku oružanu akciju, ali incidenata će svakako biti. dačić se svakako zalaže za razgraničenje na Kosovu, ali to je za sada nedefinisan pojam i nije deo aktuelne državne politike. To je tek ideja, ali konkretno niko ne vidi rešenje – zaključuje Spasić.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas, Informer)