OPASNO PO ŽIVOT: Kanjoni puni ZMIJA OTROVNICA (INFO)

otrov

Foto: pixabay /dnevne.rs

Robert Ilić, planinski vodič, upozorava zaljubljenike u prirodu. Pecaroši i berači lekovitog bilja obavezno da nose duboku obuću

LICENCIRANI planinski vodič Robert Ilić iz Pirota, koji planine ovog dela Srbije i Balkana poznaje kao svoj džep, upozorava zaljubljenike u prirodu da prilikom boravka u divljini budu oprezni.

Još tokom aprila pojavio se veliki broj zmija otrovnica kojih najviše ima u kanjonima staroplaninskih reka, u šta se, sa svojim prijateljima članovima PK “Vidlič” uverio obilazeći neke lokacije.

– Izmigoljile su se otrovnice, poskoci i šarke. Ima ih naročito u kanjonima i kamenjarima, ali i na stenama Toplodolske reke, Temštice, Visočice, u Vladikinim pločama, kao i u kanjonu Jerme. U ovo doba godine zmije su bukvalno krcate otrovima, pošto su izašle iz takozvanog mrtvila, i zato je potrebna opreznost i preventiva. Zaljubljenicima u prirodu, pecarošima, beračima lekovitog bilja savetujem da obavezno nose poluduboke ili duboke cipele ili čizme, čarape obavezno, jer se najveći broj ujeda događa ispod kolena ili ispod lakata – priča Ilić za “Novosti”.

Veliki oprez potreban je naročito tokom maja, u sezoni parenja, kada su zmije izuzetno opasne. Jedan od Ilićevih saveta je i da se sa sobom obavezno nosi neki štapić, kojim se razgrće šuma pre nego što se odlučite da uberete neku gljivu ili travku.

[adsenseyu1]

U žućkastom starom lišću gotovo je nemoguće uočiti zmiju kraj neke pečurke ili biljke. Izletnicima se takođe preporučuje, da se, prilikom eventualnog penjanja, rukama ne hvataju za gole stene, odnosno za površine koje ne vide, za grane ili stabla koja prethodno nisu dobro pogledali, a isto važi i za naslanjanje na stabla. Treba biti oprezan i prilikom obavljanja fizioloških potreba, odnosno treba izbegavati visoko rastinje.

Ovi kanjoni su inače poznati po velikom broju zmija.

PUSTO

Poslednjih decenija sa ovih prostora su nestale mnoge ptice grabljivice, ljudi poodavno nema, pa su se gmizavci nekontrolisano razmnožili. Planina je lepa, treba boraviti na njoj i uživati u njenim lepotama, ali se neka pravila, radi lične bezbednosti moraju poštovati – poručuje Ilić.

NARUČUJU PROTIVOTROV

KANjON Temštice, koji se pruža od Mrtvačkog mosta do sela Temska, u kom se nalazi i istoimena hidrocentrala, pravo je carstvo zmija. Kako saznajemo, čuvari u tom objektu svake godine prijave po nekoliko ugunuća pasa od zmijskog ujeda. Pre desetak dana, od ujeda je uginula i jedna koza koja se odvojila od stada, a vlasnik je pronašao tek sutradan. U pirotskoj Bolnici poslednjih sezona (proleća), zbrinu po 5-6 pacijenata koji dožive zmijski ujed, pa su i narudžbine protivotrova povećane.

[adsenseyu1]