OPASAN EKSPERIMENT ZAPADA: Radiološko i hemijsko razaranje Srbije

hemija

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

NATO je u Srbiji izvršio ekocid, jer je protiv nje istovremeno vođen i radiološki i hemijski rat, ističe autor knjige „Darovi milosrdnog anđela“ Mirjana Anđelković Lukić.

O posledicama NATO bombardovanja zbog korišćenja uranijumske municije mnogo se govorilo u javnosti, a ta tema dodatno je aktuelizovana najavom podnošenja tužbe protiv NATO-a i formiranjem koordinacionog tela i laboratorije za istraživanje posledica bombardovanja.

— Mirjana Anđelković Lukić, gost emisije „Sputnjik intervju“, autor je brojnih studija i knjiga u kojima se, pored katastrofalnih posledica korišćenja uranijuma, posebno akcentuje i činjenica da je nad Srbijom zapravo izvršen ekocid, jer je protiv nje istovremeno vođen i radiološki i hemijski rat.

[adsenseyu5]

Koje činjenice dokazuju da je protiv tadašnje SR Jugoslavije vođen i hemijski rat?

— Da je protiv nas vođen hemijski rat bilo je očigledno u vreme kad su nas bombardovali. Mi smo imali velika industrijska postrojenja u čijem je okruženju bilo velikih rezervoara sa raznim hemijskim supstancama, sa njihovim sirovinama za proizvodnju. Imali smo velike rezervoare sa naftom i benzinom, sa gasovitim supstancama.

Bombardovali su nas zapaljivim bombama, bombardovali su nam naftne rezervoare, rezervoare sa vinil-hloridom, i kad sve to izađe u atmosferu stvara se jedna strašna, zagušljiva masa otrovnih jedinjenja u kojima je bilo i dioksina i benzil-apirena i piralena i fosgena.

POZNATI GRAĐEVINSKI INVESTITOR PREMINUO U BOLNICI ZBOG NANOŠENJA TEŠKIH TELESNIH POVREDA: Uhapšen Nebojša Tubić Žabac (INFO)

Na taj način se stvarao otrovni oblak sa hemijskim komponentama?

— Mi smo imali piralenske transformatore na na našim elektro-stanicama. Prvo su nas bombardovali sa elektro-provodljivim vlaknima koji su nam pravili velike havarije, a kada su to naši stručnjaci premostili, gađali su električna postrojenja razornim bombama.

Sprovodili su veliki eksperiment in vivo. U Evropi je upotreba piralena u transformatorima zabranjena, pa su imali malo iskustva sa time, u smislu kako se gase požari na transformatorima i kakav je uticaj piralenskog sagorevanja.

[adsenseyu1]

Kakav je uticaj piralena na životnu sredinu i ljude?

— Iako u prvi mah piralensko ulje nije tako toksično, ono je zapravo genotoksično, mutageno i kanceregeno. To su hlorovani bifenili koji su teži od vode. Talože se na dno vode, reka, jezera, a jedan litar piralena zagadi milijardu litara vode. I ne postoji način da se voda od toga očisti, priroda sa tim ne može da se izbori. On zagađuje podzemne vode i tu ostaje trajno.

OGLASILA SE JELENA, MAJKA PRETUČENE DEVOJČICE IZ ARANĐELOVCA: Bila su to 33 šamara, a reagovao je samo jedan dečak

Koji su gradovi u Srbiji najviše zagađeni zbog tih hemijskih akcedenata?

— Pančevo, Novi Sad, Beograd delimično, Kragujevac, to su bile crne tačke. U Kragujevcu je gađana fabrika „Zastava“, u čijem je krugu smeštena određena količina piralenskih buradi. Većina onih koji su posle bobardovanja čistili te hale nije više među živima.

UŽICE DOBILO NOVI KRUŽNI TOK, ODMAH NASTAO HAOS: Snimak koji je nasmejao celu Srbiju (VIDEO)

U Pančevu je bombardovan rezervoar sa monomerom vinil-hlorida. Deo tog otrovnog jedinjenja je otišao u tlo, a deo u vazduh. U vazduhu je sagorevalo i u dejstvu sa kiseonikom davalo je fosgen, a daljom oksidacijom fosgena, koji je bojni otrov, stvarao se difosgen koji je još otrovniji. Danima je crni oblak bio nad Pančevom, ali srećom tih dana je bio jak vetar koji je otrov preneo preko granica.

Da li se posledice izloženosti tim jedinjenjima osećaju i danas?

— Naravno, ono što smo udahnuli, taloži se godinama najčešće na jetri. Lekari kažu da je pored kancera povećan i broj autoimunih oboljenja.

[adsenseyu5]

-Tako da smo mi pored radiološko-nuklearnih aspekata imali i efekte jednog hemijskog rata, gde se nije eksplicitno koristio bojni otrov, ali su zato posredno izazivali efekte korišćenja bojnog otrova sa produženim kumulativnim dejstvom.

Šta je zapravo bio njihov cilj?

— Njihov cilj nije bilo samo nanošenje udara našoj vojsci već i da nam sve zagade, da što više zatruju narod. Da nam zagade zemlju, unište infrastrukturu. Bacali su čak i sterilišuća sredstva, pa danas imamo dosta sterilnih muškaraca i žena koje ne mogu da imaju potomstvo.

ZBOG 20.000 EVRA UBIO PRIJATELJA: Dva detalja odala vlasnika STAKLOREZAČKE radnje (INFO)

Bacali su herbicide, otrove, jaja puževa sa britanskih ostrva koji su uništavali useve. Uništavali su nam vegetaciju, bombardovali su čak i nacionalne parkove. Svi su se čudili što su gađali pojedina brda i pašnjake jer su znali da je Srbija tlo podložno klizištima. Bombardovali su te geološke tačke i kada su se 2005. godine stekli uslovi, klizišta su se pokrenula u celoj Srbiji.

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U BEOGRADU Registrovan virus kod četiri osobe koje nisu međusobno povezane

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Sputnjik)

[adsenseyu2]