Od januara ponovo plaćamo RTS: Evo koliko!

Taksa za RTS

Upravni odbori Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine odlučili su da taksa za javne servise od 1. januara 2016. godine treba da bude 500 dinara.

Predsednik UO RTS-a Zoran Popović izjavio je za RTV da postoji mogućnost da taksa bude i manja. O tome će se više znati nakon razgovora predstavnika UO RTS i UO RTV sa predstavnicima Vlade Srbije.

Milan Nikolić, član UO RTS, naime, za „Blic” kaže da je Upravni odbor samo predložio da taksa bude 500 dinara, što je i maksimalni iznos prema Zakonu o javnim medijskim servisima, a da će se konačan iznos znati nakon razgovora u Vladi Srbije.

– Na nama je da kažemo šta nama treba da bi javni servis funkcionisao. Na Vladi je da proceni koliko je to opterećenje za građane Srbije – kaže Nikolić.

Na upravnim odborima je, takođe, da reše i druga važna pitanja, pre svega oko sistema prinudne naplate takse za one koji je ne budu redovno plaćali, da odrede izgled obrazaca za uplatu takse.

[adsenseyu4]

Zakonom je, naime, predviđeno da RTS građanima krajem godine dostavi 12 uplatnica za narednu godinu, koju ovaj mora da uplati do 5. u mesecu za prethodni mesec. Protiv neplatiša RTS i RTV pokreću postupak naplate „u skladu sa zakonom”.

A to, prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, znači da bi RTS u slučaju neplaćanja takse prema dužnicima mogao da se ponaša kao komunalna preduzeća.

– RTS bi prvo mogao da šalje opomene pred utuženje. Ukoliko se građani ogluše i na ovakvu opomenu, predmete šalju privatnim izvršiteljima. Oni dug naplaćuju stavljanjem administrativne zabrane na platu ili penziju, a naplata je moguća i oduzimanjem imovine – kaže Nikolić.

Bitno je takođe i da se na sva kašnjenja u plaćanju takse računaju kamate.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

4 Comments on "Od januara ponovo plaćamo RTS: Evo koliko!"

  1. па народе у србији је све не нормално то нема нигде значи они народ терају да нешто плаћа што не воли што џаба дигитализација за шта кабловски оператери људи нека бирају шта ће не можете ви бирати за њих мислим да би народ морао масовно протестовати против ове појаве

  2. Не треба ми, нећу да функционише ни РТС ни РТВ, што их не приватизују као остале ако је такав закон донет. Немам телевизор и нећу да плаћам нешто што ми нетерба !

  3. ovo je nesto sto ti se namece i protiv toga ne mozes nista….. pa Vucicu ljudi su te glasali zato sto si imao neka predizborna obecanja … gde su ti sad ta obecanja?? sta si uradio da nam bude bolje?

  4. Ovo je nasilje nad gradjanima. Ovo je 21 vek, vek informatike. Ovo nije doba kada smo imali jedan ili dva tv kanala. Na sve strane raznorazne internet televizije, kablovski operateri, satelitske televizije. Neko naplacuje, neko emituje svoj program FTO ali u osnovi svega je da gradjenin bira i odlucuje ono sto ce da gleda i u obligacioni odnos stupa svojom voljom a nikako silom. Ne zelim da gledam njihove kanale niti me interesuju. Ako zele da naplacuju svoj program, neka zastite svoje kanale pa nek prodaju kartice. Ko zeli da ih gleda kupice karticu za njihov program i zavrsena stvar. Druga stvar je otkud RTS-u imena, prezimena i adrese gradjana, ko to mimo volje gradjana trecem licu odaje licne podatke. Ne dozvolimo da nam se ovaj harac na silu nametne. Ionako zivimo na ivici bede i jedva sastavljamo kraj s krajem. Ne primajte nikakvu postu koju vam salje RTS. Ne primajte nikoga u kucu ko se predstavi kao RTS-ov radnik. Svakog onoga ko na silu, mimo volje gradjana, nametne obligacioni odbos sa RTS-om kaznimo na izborima. Niko nije bogom dan da vlada. Vratimo svakom prema zaslugama, bar to mozemo.

Comments are closed.