NOVI ZAKONSKI AKT: Komunalci će moći i DA VAM PRETRESAJU KOLA, a tu nije KRAJ NJIHOVIM NOVIM OVLAŠĆENJIMA!

policija

Foto: Tanjug

Pripremljen je novi zakonski akt o Komunalnoj policiji, koja ćem ukoliko bude usvojen, ubuduće da se zove Komunalna milicija i dobiće nove nadležnosti i šira ovlašćenja.

Prethodno je stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji utvrđeno da pravo na upotrebu naziva “policija” imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

– U dosadašnjoj praksi se pokazalo kao potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj policiji – tako je nacrtom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i pozivanje građana i traženja obaveštenja od njih. Predloženo je da se komunalnoj policiji da i spasilačka funkcija i da može da preduzima hitne mere u vanrednim situacijama popul elementarnih nepogoda – navode iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je raspisalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o komunalnoj policiji, koja će trajati do 6. marta.

HOROR NA FRUŠKOJ GORI: Ženu pred maloletnim sinom obljubili muž, kum i njihov prijatelj!

Oni objašnjavaju da je osnovni razlog za donošenje novog zakona potreba da se komunalna milicija obrazuje i u opštinama, te da su u dosadašnjem funkcionisanju opština uočene znatne teškoće u održavanju komunalnog reda i obezbeđenju efikasnog izvršavanja zakona. Takođe se pooštrava kontrola rada, disciplinska odgovornost, bezbednosna i psihofizička provera komunalnih milicionera.

Kad je u pitanju upotreba sredstava prinude, do sada je komunalcima bila dozvoljena upotreba fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje, a novi Nacrt zakona predviđa i upotrebu ručnog spreja s nadražujućim dejstvom. S obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da je bilo ishitrenih i nepotrebnih ispada pojedinih komunalaca, sada će biti pooštrena selekcija pri prijemu.

SA OVOG BALKONA JE OTAC MONSTRUM BACIO ČETVORO DECE: Mališani žive u STRAŠNIM uslovima, a od straha prema ocu MUCAJU! (FOTO)

– Predviđeno je stručno osposobljavanje i usavršavanje, poseban ispit koji se polaže za komunalnog milicionara, provera praktične i osihofizičke osposobljenosti, a sada se predlaže i uvođenje provere da li postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova komunalnog milicionara koje se mogu sprovoditi i tokom rada – objašnjavaju iz ministarstva.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)