NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Pooštreni pravilnik o tehničkom pregledu stupa na snagu, vozila starija od 15 godina pod posebnom lupom

šlepovanje

Foto: Stanić Z.

Svi automobili stariji od 15 godina moraće dva puta u toku godine na detaljan tehnički pregled!

Na tehnički pregled mora se doći čistim automobilom. Pregled traje do 35 minuta i sve će da se snima foto-aparatom. Novost je da će automobili stariji od 15 godina morati dva puta na tehnički pregled tokom godine. To su novine pravilnika usvojenog 5. maja, a koji stupa na snagu 5. jula.

Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 odsto automobila starije od 15 godina.

DODIK OTKRIO JEZIVE PODATKE: Amerika sprema haos u Republici Srpskoj

– Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila počinje da se primenjuje 5. jula 2018. godine. Odredbe zakona koje se odnose na vršenje šestomesečnog tehničkog pregleda vozila, kao što su vozila starija od 15 godina, primenjivaće se na vozila kojima se nakon 5. jula 2018. godine bude izdavala registraciona nalepnica, tako da će prvi šestomesečni tehnički pregled vozila, u skladu sa novim propisima, početi nakon 5. januara 2019. godine – kaže Stojan Spasić iz MUP-a Srbije.

auto

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Do sada mnogi nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polisa. Po novom, cenu tehničkog pregleda propisaće zakonodavac, ali u Udruženju tehničkih pregleda imaju već neku osnovu za razmatarnje s obzirom na angažovanje prostora i radnika.

– Iz udruženja postoje naznake da će biti negde oko 30 evra plus troškovi koje imaju Tehnički pregledi ka Agenciji za bezbednost saobraćaja – rekao je rukovodilac tehničkog pregleda Marko Manolović.

Vlasnici automobila starijih od 15 godina moraće da plate oba obavezna tehnička pregleda jer će morati takođe dva puta da provedu po 30 minuta godišnje na liniji pa tu, kažu vlasnici tehničkih pregleda, nema popusta.

Nadležni tvrde da više neće biti gledanja kroz prste mnogima koji misle da će zaobići zakon tako što će pronaći vezu.

„SVAKA TI ČAST, IMAŠ PETLJU“: Hrvatski navijači prišli Vučiću na meču Lige šampiona i postavili mu jedno pitanje

– Vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni ili imaju koroziju neće moći da prođu tehnički pregled – ističe Boris Borović iz jednog tehničkog pregleda.

kamion

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Na tehničkim pregledima meriće se izduvni gasovi. Svako će morati da zadovolji bar emisiju koju fabrički ima to vozilo. Svi koji su skinuli katalizatore moraće da ih vrate ili ugrade nove.

Ozbiljna provera vozila odnosiće se i na autobuse i kamione.

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com//Izvor: RTS)