NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Ovo su NOVE CENE PUTARINE i samo što nisu krenule

naplata

Foto: Telegraf

U najnovijem broju Službenog glasnika objavljen je Zakon o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je Skupština Srbije usvojila 8. jula, a kojim se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Novi zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, što u ovom slučaju znači od 16. jula, a u “Putevima Srbije” očekuju da novi cenovnik počne da se primenjuje krajem ovog meseca.

Naime, izmene zakona omogućavaju Putevima Srbije da predlože novi cenovnik svom Nadzornom odboru, koji ga zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje. Tek nakon odluke vlade i osmog dana od njene objave u Službenom glasniku počeće da se primenjuju više cene, koje će za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura, objašnjavaju u tom javnom preduzeću.

Vlada navodi da je cenu putarina povećala kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično postigne usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja i razvoja putne mreže.

Putarina od Beograda do Novog Sada sada će koštati 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Za deonicu od Beograda do Subotice vozači automobila platiće 627 dinara, umesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti oko 900 dinara (896), umesto trenutnih 800.

Da li građanima Srbije preti kazna zatvora od 5 godina ako kažu da u Srebrenici nije bilo genocida?

Oni koji kreću na letovanje u Grčku moraće za deonicu od Beograda do Preševa da izdvoje 985 dinara, umesto 880, dok će vozači koji se upute ka Bugarskoj za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara poskupeti na 1.108 dinara. Pred vama je novi cenovnik putarina za automobile kroz Srbiju i cenovnik za vozače kamiona.

Prema novom cenovniku, naknada za putarinu iznosiće 4,0728 dinara po kilometru za I kategoriju vozila (automobili i kombi do 3,5 tone), odnosno 2,0364 dinara po kilometru za I-A kategoriju (motocikli). Motorna vozila sa prikolicom do 3,5 tone (II kategorija) plaćaće 6,1091 dinara po kilometru, a kamioni 12,2183 dinara, odnosno 24,4366 dinara po kilometru, u zavisnosti od toga da li pripadaju III ili IV kategoriji.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da je 2019. godina ključna i možda najvažnija za razvoj infrastrukture u poslednjih 70 godina. Mali je kazao da će početi radovi na izgradnji takozvanog Moravskog koridora dužine 110 kilometara kojim se povezuju Čačak, Kraljevo, Kruševac i Pojate, a koji je važan za dalji razvoj centralne Srbije, kao i da će se graditi četiri ili pet novih autoputeva.

KRVAVI PETROVDAN U BRATUNCU PRE 27 GODINA: Anđelku su muslimani odsekli glavu i igrali fudbal s njom

On je dodao da na srpskim autoputevima ima sve više automobila, navodeći da je 2018. godine prošlo 53.700 vozila, što je za 45 odsto više nego 2014. godine. Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je više puta od Vlade tražio poskupljenje putarina. Odgovor je sve do maja ove godine bio negativan, a interesantno je kako je Drobnjak na kraju uspeo i da pridobije Vučića i dobije traženo.

Foto: Printscreen/pixabay

Drobnjak je više puta izjavljivao da ne odustaje od poskupljenja putarine jer godišnje nedostaje 100 miliona evra za održavanje puteva.

“Naše je da tražimo od vlade, odnosno od predsednika, poslaćemo dopis i Ministarstvu finansija i Ministarstvu građevinarstva”, više puta je isticao Drobnjak tokom prethodnih godinu i po dana.

           

(Dnevne.rs/Izvor: Blic biznis)