NOVI UDAR NA DŽEP POTROŠAČA: Poskupljuje TV pretplata?!

dnevnik

Foto: Youtube Printscreen/TVmasterNS

U Ministarstvu kulture i informisanja očekuju da će javni servisi – Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine – i ove godine iz republičkog budžeta dobiti četiri milijarde dinara, od čega bi RTS-u pripala 3,1 milijarda, a RTV-u 900 miliona dinara. Pregovori oko novca su u toku.

– Ministarstvo kulture i informisanja uputiće Vladi Srbije predlog izmena Zakona o javnim servisima koje će podrazumevati da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta naredne dve godine – rečeno je u ovom ministarstvu.

Oni očekuju da će se taj predlog naći na narednoj sednici Vlade. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izjavio da će Vlada Srbije uskoro razmotriti sva rešenja za finansiranje RTS i RTV i dodao da je jedna od mogućnosti nastavak budžetskog finansiranja javnih servisa.

– Svako od rešenja ima svoje prednosti, ali i svoje nedostatke, i ja sam uveren da će Vlada pri donošenju odluke o modelu finansiranja javnih servisa posegnuti za najrazumnijim rešenjem – rekao je ministar.

RUSKI PREDSEDNIK IZNENAĐEN ZBOG TAČIJA: Vučić otkrio šta se desilo kad je Hašim Tači prišao Putinu da se rukuje!

Navodeći da će odluka Vlade Srbije biti poznata za nekoliko nedelja, Vukosavljević je kazao da će na nju uticati stanje u budžetu, standard građana i finansijski planovi Ministarstva finansija i Vlade Srbije.

Inače, javni servis se delimično finansira i od TV takse, koja iznosi 150 dinara i plaća se preko računa za struju.

U Ministarstvu smatraju da je taj iznos – mali.

– Za poslednje četiri godine sve je poskupelo, samo je TV taksa ostala ista – kažu sagovornici.

– Bilo bi logično da se cena poveća na 200 ili 250 dinara, ali to zavisi od Ministarstva energetike i rudarstva, koje je nadležno da predloge o pretplati upućuje Vladi Srbije, jer se računi plaćaju preko brojila za struju, koja su u nadležnosti EPS – dodaju oni.

DARKO LAZIĆ JE BITAN, A MOJU NAĐU (2) STE PUSTILI DA UMRE: Majka koja je izgubila dete statusom uzburkala Srbiju!

U Službi za odnose s javnošću RTS pretpostavljaju da će budžet i naredne godine biti kao i ove ali da će se malo izmeniti odnos između izvora budžeta – odnosno da će biti nešto više novca iz sopstvenih prihoda i pretplate, a nešto manje iz budžeta.

“BILO JE KRVI SVUDA, ŽENA JE SAMO POPLAVELA I SRUŠILA SE” Čovek koji je pritekao u pomoć napadnutim supružnicima otkriva STRAVIČNE DETALJE (INFO)

– U ovoj godini oko 46 odsto prihoda potiče iz pretplate, oko 28 odsto iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi – kažu u RTS. Podsećaju da deo sredstava dobijaju od pretplate (deo dobija RTV), deo iz budžeta, a deo novca obezbeđuje prodajom programa i usluga.

(Dnevne.rs/Izvor: Novosti)