NOVI SKANDAL U ZDRAVSTVU? U Nišu 25 pacijenata zaraženo je hepatitisom C tokom dijalize, a pušteni kući bez ikakve terapije (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Lekari smatraju da razloga za zabrinutost nema, iako nema vakcine protiv ove bolesti

Dvadeset i pet pacijenata zaraženo je virusom hepatitisa C pod još nepoznatim okolnostima tokom postupka hemodijalize na niškoj Klinici za nefrologiju.

Za razliku od hepatitisa B, za ovaj virus ne postoji vakcina, ali kako tvrde nadležni, niko od onih koji su oboljenje zaradili u bolnici nije zadržan na lečenju.

U utvrđivanje uzroka zaraze uključena je Komisija za intrahospitalne infekcije, Institut za javno zdravlje u Nišu i Institut za javno zdravlje Batut ali od 27. juna, kada je registrovan prvi slučaj oboljevanja, do danas nije ustanovljeno kako je do širenja virusa došlo.

Goran Stanojević, zamenik predsednika Komisije za intrahospitalne infekcije saopštio je da razloga za zabrinutost nema jer je epidemija pod kontrolom. 

– Od poslednjeg slučaja obolevanja prošlo je više od mesec dana, pa sa visokim stepenom sigurnosti možemo da kažemo da je epidemija pri kraju.

Moram da istaknem, sa aspekta struke, kada se radi o hemodijalizi, svetski podaci su da je rizik od oboljevanja od krvno prenosivih infekcija do deset odstoAko se uzme u obzir da se ovde dijalizira 275 ljudi, krećemo se ispod tog proseka.

ŠOK I NEVERICA: Vaterpolista iz Crne Gore MILIONERKU iz Ukrajine brutalno tukao dok joj nije SMRSKAO MOZAK (FOTO)

Mogućnost obolevanja od ove vrste zaraza predočava se pacijentima pre početka postupka hemodijalize što oni svojim potpisom potvrđuju – kaže Stanojević i dodaje da su od trenutka proglašavanja epidemije preduzete sve mere koje zakon predviđa za ovakve situacije.

On je naglasio da je do izbijanja zaraze došlo u prostoru u staroj zgradi Kliničkog centra.

– U novom Kliničkom centru svakodnevno se obavljaju dijalize i tamo nema nijednog obolelog – rekao je Stanojević.

Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju i hemodijalizu kazala je da se na utvrđivanju izvora infekcije intenzivno radi.

– Izvršili smo kontrolu aparata, medicinskih sestara, lekara, svih uključenih u dijalizu i za sada ne možemo da kažemo da je bilo nekih propusta. Za dijalizne centre to je nešto uobičajeno.

NA DANAŠNJI DAN: AKO POMOGNETE NEKOM, VRATIĆE VAM SE VIŠESTRUKO!

Poznato je da je desetak posto pacijenata pozivitno i na hepatitis C i B, ali za B postoji vakcina.

Moramo da štitimo pacijente i sami sebe zbog čega ih pre nego što krenu sa programom dijalize informišemo kako da se pripreme za taj postupak ali ih upozoravamo i na mogućnost zaraze.

To se dešava, mi smo jednu veliku epidemiju imali 2012. godine kada smo imali 60 zaraženih pacijenata – objasnila je direktorka.

Istakla je da je najvažnije da niko od zaraženih nije ozbiljno oboleo.  Neki od pacijenata nisu imali nikakve simptome već samo smo konstatovali prisustvo virusa na osnovu povećane transaminaze.

Čim smo dobili prvi pozitivan rezultat na virus, zatvorili smo salu za hemodijalizu u kojoj je došlo do zaraze, za negativne pacijente, i izdvojili one sa virusom od ostalih. S obzirom na to da inkubacioni period za hepatit C može da traje od tri pa do devet meseci, radićemo češće kontrole – rekla je Mitić.

Rukovodstvo Kliničkog centra najavilo je da će nakon ovog slučaja povećati broj osoblja i proširiti prostor za potrebe pacijenata na hemodijalizi.

(Dnevne.rs /Izvor: D. K. Telegraf)