NOVI POLITIČKI ZAPLET: Vučić zbog stranaca prepušta mandat? (INFO)

premijer

Foto: AP

Premijer Srbije nagovestio da postoji mogućnost da neko drugi umesto njega formira novi kabinet. Centri moći pritiskaju da se odrekne najvažnijih saradnika

POSTOJI mogućnost da Aleksandar Vučić formiranje vlade prepusti nekom drugom iz vrha SNS, jer je suočen sa strahovitim pritiscima stranih centara moći, ne samo oko strateškog opredeljenja novog kabineta, nego i sa diskretnim “preporukama” moćnika da se odrekne nekih od najvažnijih i najmarljivijih saradnika! – saznaju “Novosti”.

[adsenseyu6] —Ovaj novi politički zaplet, osim interesa velikih sila, diktiraju i napetosti u regionu i izazovi sa kojima će Srbija i buduća vlast biti suočena u narednim mesecima.

Da je ovakav scenario moguć, praktično je danas najavio i sam mandatar:

– Pokušaću da formiram vladu u prvoj polovini avgusta. Ako ne budem uspeo, ne isključujem mogućnost da je neko drugi formira. Imamo problema, nije nikakav hir u pitanju. Postoje stvari o kojima ne mogu da govorim. Ne želim da formiram vladu protiv koje bih bio i sam.

Vučić je nakon obilaska Specijalne brigade Vojske Srbije u kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu rekao da “želi da vlada bude formirana na radost, jer će građani dobiti vladu koja će obezbediti najveći rast”:

– Ako budem uspeo biće uskoro, ako ne, formiraće je neko drugi, ali ću ga ja opet predložiti – zaključio je Vučić.

Ovu iznenadnu opciju politička čaršija vidi kao pripremu za Vučićev manevar – da mandat za sastav vlade prepusti nekom iz svog partijskog tabora, a da on polako priprema kandidaturu za predsedničke izbore.

Ipak, naši dobro obavešteni izvori tvrde da Vučiću ne pada na pamet da ulazi u trku za fotelju na Andrićevom vencu i da je to plod mašte njegovih političkih protivnika.

Ali, ovakva najava aktuelnog premijera svakako pobuđuje pažnju. Osim sa velikim apetitima svojih stranačkih saboraca, koji su nezadovoljni kadrovskim provetravanjem na poslednjoj izbornoj skupštini SNS, Vučiću posao dodatno otežavaju i globalne prilike koje će se svakako prelivati i na našu zemlju.

Njegov zadatak je delikatan ne samo u personalnom smislu. Treba izabrati tim koji će moći da odgovori na izazove poput nove migrantske plime koja će, procenjuje se, ponovo zahvatiti Srbiju.

Vrlo je škakljivo i pitanje normalizacije odnosa sa Prištinom, jer se taj proces direktno dovodi u vezu sa našim putem u EU, iako je Beograd praktično primenio sve što je napisano u Briselskom sporazumu.

U diplomatskim krugovima pominje se i da će 2017.godina biti posvećena rešavanju političke paralize u BiH, što pak može našu državu da stavi u nezavidan položaj zbog budućeg statusa Republike Srpske i konstantne težnje Sarajeva da je institucionalno potčini.

Uz to, postoje operativni podaci službi da pojedine grupe u sadejstvu sa stranim centralama prilježno rade na političkoj i bezbednosnoj destabilizaciji regiona.

A osim svega ovoga nužno je sprovesti hirurški precizno reformu javnog sektora u kojoj leže socijalne mine poput neizbežnih otkaza u “Železnicama” i EPS, rešavanja statusa velikih i strateških sistema kao što su “Resavica”, “Galenika”, “Simpo”… Složena je jednačina za Vučića ili nekog džokera iz tabora naprednjaka

[adsenseyu1]

(Dnevne.rs /Izvor: E. V. N., Novosti)