NOVI KRIMINAL CVETA U SRBIJI: Brane teritoriju od arheologa, njihova roba je vrednija od ZLATA!

arheologija

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Najunosnija sirovina koja se decenijama iskopava u Srbiji i prodaje za basnoslovne sume u inostranstvu nisu ni srebro ni zlato, već dragoceni arheološki predmeti!

Ovako, pola u šali, a pola u zbilji, govore srpski arheolozi i upozoravaju da pljačka nacionalnog blaga ima takve razmere da je postala tema međunarodnih naučnih kongresa.

Njihova ljubav može da pomeri planine: Ovi horoskopski znaci su suđeni jedno drugom!

Zahvaljujući ovdašnjem arheološkom kriminalu, slovenački arheolog dr Mitje Guštin došao je do frapantnih podataka, upravo istražujući tržišta arheoloških predmeta, od čuvene pijace antikviteta u Gracu, do sajtova renomiranih aukcijskih kuća. Na uličnim i salonskim tezgama otrkivene su ogromne količine opljačkanog artefakta iz Srbije, a sabirajući samo cene dostupnih i vidljivih komada, na evropskoj “pijaci” godišnje se “obrne” srpske baštine u vrednosti od nekoliko desetina miliona evra.

[adsenseyu4]

– Ono što se može izmeriti novcem još je i najmanje vredno, jer iz Srbije odlaze unikatni nalazi koji su neprocenjivi. Mi smo glavni rudnik koji snabdeva crno tržište Evrope i SAD najvrednijim primercima arheološkog blaga. Bilo gde u Evropi, osim kod nas, nezamislivo je da idete s detektorom i bezobzirno razarate i pljačkate nacionalnu baštinu, jer su kazne drakonske – kaže za Novosti prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta.

Korać smatra da je Srbiji neophodno hitno organizovanje odeljenja MUP za borbu protiv arheološkog kriminala.

ZAŠTIĆEN U KAVEZU PROVOCIRAO BIKA: Sledećeg momenta svi su VRIŠTALI od straha (VIDEO)

– Pljačka i trgovina arheološkim blagom je najunosnija kriminalna delatnost, u istoj ravni s trgovinom ljudima, oružjem i narkoticima. Kopači koji se lažno predstavljaju kao ljubitelji starina i kolekcionari samo su vojnici organizovanog kriminala. Reč je o vrlo ozbiljnoj međunarodnoj mreži. Većina predmeta opljačkanih u Srbiji sabira se u Beogradu, a zatim se prenosi u Beč, odatle u Švajcarsku. Tu se kroz desetine agencija kradena roba papirološki pere, odnosno dobija lažne papire o poreklu. Posle toga najveći deo predmeta se preko aukcijskih kuća prenosi u SAD, gde se najskuplje plaćaju – objašnjava dr Korać.

Obim i zaradu u arheološkom kriminalu pokazuju sve brutalnije uništavanje nalazišta i sve češći napadi na arheologe.

– Pljačkaši sad kopaju građevinskim mašinama, miniraju, presreću i zastrašuju oružjem. Eksplozivom su razneli Svrljig-grad u Niševcu, zakupljuju njive oko Sremske Mitrovice i bagerima ruše zidove skidajući sloj zemlje koji tovare u kamione da bi mirno ispirali novčiće.

[adsenseyu1]

-Šumar je nedavno na Kosmaju iznenadio pljačkaše koji su za sobom ostavili tri kilograma trotila i pola kilograma brizantnog eksploziva koji bi, da je upotrebljen, razneo sve u krugu od 200 metara! Divljim kopanjem i miniranjem pećina u Sićevačkoj klisuri uništena su najinteresantnija evropska paleolitska nalazišta – nabraja dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

MOMCI ODIGRALI NIKAD JAČE: Mlada uletela sa devojkama i rasturila kolo (VIDEO)

Pljačkaši se ne ustežu da napadaju sve koji im uđu u atar. Nedavno, planinare u Niševačkoj klisuri je “preslišavala” grupa kopača s mačetama, a muzealce i arheologe iz Novog Pazara je na planini presreo čovek s fantomkom na licu.

(Dnevne.rs/Dnevno.rs/Izvor:novosti)

[adsenseyu2]