NOVA PRAVILA OD DANAS: Evo šta smete, a šta ne i gde je OBAVEZNO nositi masku

virus

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Odahnuli smo nakratko, ali daleko smo od kraja: jučerašnji novi skok u broju zaraženih (prvi put preko 100 nedeljama unazad) korona virusom pokazuje da pažnja građana ne sme da padne, a odluke Kriznog štaba pozivaju na ozbiljnost.

Ako promena koju ćete danas osetiti i ne bude onako dramatična kao što je bila ona iz početka marta ove godine, opet – nova pravila bi morali da znate.

Od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u prevozu, a građanima se preporučuju maske i u svim zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada Srbije nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Bez maske ne možete u autobus

Od danas je, međutim, obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva.

– Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Maska u zatvorenom – može, ali ne mora

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je juče uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

virus

Foto: Pixabay

Vlada je prihvatila tu sugestiju, ali na nivou preporuke, tako da ona ipak nije obavezna. Tako je, otprilike, bilo i do sada: građani su se najpre često, a potom ređe u radnje, apoteke i naročito banke upućivali sa maskama, ali je i ta praksa počela da se “gasi”.

Ostaje pitanje da li je bilo bolje da se i ova mera uvede kao obavezna…

Nove kovid bolnice

Takođe, doneta je i odluka da KBC Bežanijska kosa u Beogradu postane kovid-19 bolnica. Osim nje, svojevrsni kovid-centar postaje i niška Klinika za plućne bolesti.

Tokom vanrednog stanja, centralne kovid bolnice u Beogradu bile su zvezdara i Institu na Dedinju, pored, naravno, Infektivne klinike.

Nema poseta bolesnicima

Krizni štab je na jučerašnjoj sednici odlučio da da preporuku i da se zabrane posete bolnicama, kao što je to bio slučaj tokom vanrednog stanja.

Rečica Budimija kod Loznice napravila haos: Branko (71) u trenu ostao bez čardaka i štale (VIDEO)

I ova odluka donesena je u okviru mera kojima se sprečava širenje korona virusa, a, podsećamo, na početku epidemije, i Vojska je čuvala ulaze u bolnice od neželjenih poseta.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)