NIŽE CENE GORIVA MOGUĆE: Dizel jeftiniji za pet, a benzin za tri dinara?

benzin

Foto ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

Najavu da će zbog poljoprivrednika i prevoznika nešto biti učinjeno po pitanju cene dizela, naftaši su pretvorili u računicu da će benzin pojeftiniti za tri, a dizel za pet dinara po litri.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da s cenom benzina ne može mnogo da se uradi, ali s cenom dizela može.

Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih naftaša i vlasnik benzinskih stanica, tvrdi da su navedeni ustupci maksimalni koje bi država mogla da učini.

NEVEROVATNE OPTUŽBE VUKA JEREMIĆA: Vučić planira izazivanje nemira na severu Kosova sa jasnim ciljem?!

– Smanjenjem akciza litar dizela bi mogao da košta 158 dinara umesto trenutna 163 dinara, dok bi cena benzina bila smanjena za tri dinara po litri, na 150 dinara. Akcize bi bile smanjene za pet, odnosno tri dinara u slučaju benzina. Više od toga ne treba očekivati, a računica je jasna jer bi toliko smanjenje za budžet bilo neutralno – ocenio je Rakić za “Blic”.

kazne

Foto: Policija će posebno nadgledati najveće saobraćajnice Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naš sagovornik objašnjava da se država kod smanjenja akciza vodi činjenicom koliko bi niža cena goriva mogla da poveća potrošnju.

– Gleda se koliko bi pojeftinjenje goriva kroz povećanu prodaju donelo više novca u budžet. Potom se dolazi do računice o maksimalnom smanjenju akcize od tri i pet dinara – ocenjuje Rakić.

On napominje i da akcize nisu problem i da bi država, kad bi htela, problem mogla rešiti za 15 minuta.

– Ne treba smanjiti akcizu, već ukinuti PDV koji država nezakonito obračunava na akcizu. Tako bi litar goriva automatski bio jeftiniji za 11 dinara – tvrdi Rakić.

VUČIĆ PORUČIO NEMAČKOJ: Prvo nas saslušajte, pa donosite odluke o nama!

Nebojša Atanacković, predsednik kompanije “Nafta”, objašnjava da nije toliko sporna akciza na benzin “jer je Srbija ovde cenovno u sredini cena u regionu, ali da smo po ceni dizela u vrhu”.

– U Grčkoj je, recimo, benzin skup, a dizel je jeftiniji nego u Srbiji. Postoje zemlje koje žele da smanje akcize na dizel jer žele jeftiniju poljoprivredu i transport i Grčka je među njima. Takođe, dizel je proizvodno skuplji jer ima manje litara u toni pa je kod njega po pravilu i manja akciza – pojasnio je Atanacković.

ZAŠTO BRAĆO RUSI? Bratski šamar iz Rusije svim Srbima a od brata najviše boli!

Zbog visoke cene goriva vozači su i juče protestovali širom Srbije, blokirajući ulice, magistrale i mostove. Blokade su obično trajale po sat vremena, a vozači najavljuju dalju radikalizaciju protesta.

(Dnevne.rs/Izvor: S.Lakić, Blic.rs)