Nije poklekla ni pod najvećim mukama: Hrišćani danas obeležavaju dan svete velikomučenice Efimije

svetac
Danas se po tradiciji sve mlade devojke podsećaju zašto treba da ostanu device, a kao primer se navodi upravo sveta Efimija koja nije poklekla ni pod najvećim mukama

Hrišćani danas obeležavaju dan svete velikomučenice Efimije, svetice koja je uspela da ostanedevica uprkos mučenju na koje je osudio Prisk.

Efimija je rodom iz Halkidona, a hrišćansko vaspitanje dobila je od roditelja, oca Filofrona koji je bio senator i majke Teodirsije.

Mučenica je postala kada je vladar Prisk tražio hrišćane koje je žrtvovati u jednom od bezbožnih praznika. Videvši Efimiju, Prisk je odlučio da je izdvoji od ostalih, želeći da joj laska zbog toga što je devica.

[adsenseyu5]

Ali, kako je Efimija odbijala da mu se poda, smatrajući da je ne zaslužuje ubica hrišćana, Prisk naredi da je ubiju tako što će je podvrgnuti najtežim mukama.

Foto: agiotokos-kappadokia

Ona je najpre bila bačena u rov sa vodom u kojoj su bile razne nemani. Kada je uspela da iz njega izađe živa bila je bačena u arenu gde su je rastrgle divlje zveri.

Hrišćani od tada, odnosno od 304. godine nove ere, obeležavaju današnji dan u znak sećanja na svetu Efimiju. Danas se po tradiciji sve mlade devojke podsećaju zašto treba da ostanu device, a kao primer se navodi upravo Efimija koja nije poklekla ni pod najvećim mukama.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)