NEŽENJAMA IZ SRBIJE SE OVDE ISPUNJAVAJU ŽELJE! Posle molitve u ovoj ČUDESNOJ šumi, venčaju se i dobiju decu (VIDEO)

neženje

Foto:YoutubePrintscreen/Glas Zapadne Srbije

Meštani sela Kotraža kažu da tamošnji mladići ne pevaju baš često “Jesen prođe, ja se ne oženih”, a sve to zahvaljujući molitvama u čudesnoj bukovoj šumi.

Već pola veka, svake godine na 16. jul, kada se po pravoslavnom kalendaru obeležava praznik Sveta Trojica, stanovnici mesta Kotraže u opštini Lučane, ali i lokalnih sela, dolaze u bukovu šumu, gde se nakon održane litije pristupa pravoj zabavi, sa sve muzikom, pevačima, pevačicama i pečenjem. I to sve uz pomoć agregata i orkestra na kamionu.

Možda i najzanimljivije u ovoj manifestaciji je to da su “iće i piće” besplatni. Gosti se služe đakonijama poređanim po stolovima, a sve se to može videti u šumi. Sudeći po njihovom raspoloženju, sve je organizovano pod parolom “Nema da nema, može samo da nestane”.

Prema rečima Dušana Jankovića iz ovog sela, tu se nekada nalazila crkva, a na njenim ostacima danas se može videti krst. A prema predanju, to mesto ima veze i sa jednim od najvećih srpskih vladara, carom Dušanom.

OPASNOST ZA NACIONALNU BEZBEDNOST CRNE GORE?! Ovako su srpski kik bokseri vraćeni sa granice

– Ovde se ljudi okupljaju više od 50 godina. A legenda kaže da se upravo tu davno pričestio car Dušan kad je krenuo u jedan od svojih pohoda – kaže on, dodajući da ovoj manifestaciji ume da bude od 500 do 1.000 ljudi.

Kako kaže, neženja koji dođe na to sveto mesto, te se i pomoli tu, 100 odsto “završava stvar”.

– Kad na Svete Trojice neoženjeni momci dođu nasred ovog bukovika i zamisle želju vezanu za ženidbu i porodicu, to im se ispunjava 100 odsto. Imali smo u selu nekoliko takvih primera. Momci su dolazili, pomolili se Bogu, a nedugo zatim bi se u crkvi venčali i dobili sinove – tvrdi on.

A kako red nalaže, najveseliji su momci, da li zato što su se prethodno pomolili za ženidbu i stvaranje porodice ili zbog ića i pića, to već ne znamo.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Blic.rs)