NEVEROVATNA PROMENA: Novim zakonom kazne za vozače koji JURE kroz naseljena mesta biće osetno BLAŽE!?

saobracajna

Foto: Tanjug

Ovo je jedna od najdiskutabilnijih novina u Nacrtu zakona o bezbednosti u saobraćaju koji bi trebalo do kraja godine da bude usvojen u Skupštini. 

Vozači koji voze između 70 i 80 kilometara na sat u naselju neće više dobijati nijedan negativni poen niti ostajati bez dozvole, već će za kaznu morati „samo” da plate 10.000 dinara, odnosno 5.000 ako plate u roku od osam dana.

To praktično znači da će vozači u naselju moći da voze i do 30 kilometara na sat brže nego što je dozvoljeno (50 km/h), a da pritom prođu samo sa novčanom kaznom.

[adsenseyu1]

Podsećanja radi, prema još važećem zakonu, za prekoračenje brzine od 21 do 50 kilometara na sat u naselju predviđeni su novčana kazna od 6.000 do 20.000 dinara, četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom od najmanje mesec dana.

Izmenom i dopunom zakona uvela bi se novčana kazna od 10.000 dinara za prekoračenje brzine od 21 do 30 kilometara na sat u naselju, što znači da će saobraćajna policija biti znatno blaža prema većini neodgovornih vozača.

GOVOR ĐORĐA BALAŠEVIĆA zaprepastio krcatu arenu (VIDEO)

Kako saznajemo, u MUP-u su se odlučili na takav potez zbog velikog broja vozača koji su, recimo na mostovima, kažnjavani negativnim poenima i oduzimanjem dozvole zbog prekoračenja brzine, iako realno nisu ugrozili saobraćaj.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić ističe da će takva odluka pretvoriti vozače u ubice pešaka na ulicama.

[adsenseyu5]

Prema nacrtu zakona, vozači koji u naselju prekorače dozvoljenu brzinu za 31 do 50 kilometara na sat, odnosno voze iznad 80, biće kažnjeni novčano od 10.000 do 20.000 dinara, dobiće četiri kaznena boda i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od najmanje mesec dana.

https://www.dnevne.rs/nesto-drugacije/njegov-zivot-bio-bi-najtuzniji-film-na-planeti-proslo-je-17-godina-od-smrti-legendarnog-perhana-video-foto

– Nauka je dokazala da prilikom sudara pri brzini od 80 kilometara na sat nema preživelih pešaka, a da pri brzini od 50 kilometara na sat, koliko je kod nas ograničenje u gradu, gine 40 odsto pešaka.

Zato je, recimo, u Japanu ograničenje brzine u naselju 40 na sat, a u Parizu 30 kilometara na sat – naglašava Vujanić. Kako kaže, sa životom pešaka ne bi smelo da bude kompromisa.

– Da bismo smanjili broj poginulih u saobraćaju, moramo sve vozače koji prekorače dozvoljenih 50 kilometara na sat kažnjavati kako novčano tako i negativnim bodovima i oduzimanjem dozvole – uveren je Vujanić.

[adsenseyu1]

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da su novine u kažnjavanju prekoračenja brzine nastale iz sistemski nepravilnog tumačenja postojećeg zakona.

– I u aktuelnom zakonu pod naseljem se podrazumeva izgrađen prostor sa objektima.

brzina

Foto: Pixabay

To znači da, primera radi, mostovi nisu naselje i na njima bezbednost nije ugrožena kad vozači voze brže od propisanih 50 kilometara na sat, samo ne smeju da voze brže od 80.

ODREKLA SE SINA I IZBACILA GA IZ KUĆE: Evo kako je pevačica ODREAGOVALA na pitanje o porodičnom skandalu!

Ali opet ih je zbog toga saobraćajna policija često kažnjavala. S druge strane, mnogo veća opasnost je kada, recimo, vozač ide 80 na sat u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu, gde imate pešake i stambene objekte – objašnjava Okanović.

(Dnevne.rs /Izvor: Marko Tašković, Blic)

[adsenseyu4]

1 Comment on "NEVEROVATNA PROMENA: Novim zakonom kazne za vozače koji JURE kroz naseljena mesta biće osetno BLAŽE!?"

  1. Kakve gluposti. Mostovi nisu naseljena mesta. A šta su tu pešaci i biciklisti? Ako sa npr. 75km/h izgubi kontrolu, dovodi u opasnost ne samo pešake već i bicikliste koji se mostom kreću po kolovozu. Ugrožava itekako bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Comments are closed.