“NEĆEMO MOĆI DA IZDRŽIMO BEZ RESTRIKTIVNIJIH MERA”: Dr Radmilo objasnio kako stvari stoje

lekar

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Zbog sve teže epidemiološke situacije u Srbiji, od sutra Vojna bolnica Niš će biti u kovid sistemu.

Od sutra u kovid sistemu sa 100 novih postelja biće i Vojna bolnica u Nišu kako bi se smanjio pritisak na Klinički centar Niš, izjavio je anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

On je za TV Zonu plus istakao da je sve više i kovid pacijenata sa teškom kliničkom slikom, zbog čega sve bolnice u okolnim gradovima postaju ili su postale kovid bolnice. Janković je dodao da su zdravstvo i kovid sistem u Nišu za sada pod kontrolom, ali da bi mere države trebalo da budu strože.

Janković je ocenio da nije dovoljno samo apelovati jer, kako je rekao, više ne možete nekome ostaviti lični izbor poštovanja mera. On je rekao da se u odnosu na prethodne dane epidemiološka situacija pogoršava, dodajući da je kovid sistem zdravstvenog sistema na jugoistoku zemlje pred velikim izazovom.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKI ISTORIČAR ŠARIĆ: Kosovo na albanskom ne znači ništa! Kad ukradete nečiju teritoriju, potrebno je krađu prikriti „istorijskim pravom“.

Janković dodaje da se transportuju i dolaze kovid pacijenti na jug Srbije i da su bolnice u Niškoj Banji i Sokobanji već popunile kapacitete, a da se najteži hospitalizuju na klinikama u Nišu.

Janković je istakao da su sada brojke toliko velike da od ukupnog broja zaraženih možemo da očekujemo do 20 procenata pacijenata koji će zahtevati hospitalizaciju, pet do 10 procenata onih koji će završiti u jedinicama intenzivne nege i da će mortalitet uskoro biti i veći.

U odnosu na mlađu populaciju starijih ljudi sada ima više u jedinicama intenzivne nege, a najdominatniji su pacijenti starijeg i srednjeg životnog doba od 45 do 60 godina.

PROČITAJTE JOŠ: TUGA DO NEBA: CELA PORODICA STRADALA U ISTOM TRENUTKU Sedeli su na litici, odronila se ogromna stena (FOTO)

Janković je rekao za TV Zonu plus da to, između ostalog, znači da nas čeka težak period i da “nećemo moći da izdržimo” bez nekih ozbiljnijih i restriktivnijih mera.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)