NE BI NAS DIRALI DA JEDAN OD POLICAJACA NE MRZI SRBE: Majka šestoro dece puštena iz pritvora u Podujevu

Kosovo

Foto ilustracija: AP/Tanjug

Milena Perović Milojković (35) i Miloš Ivković (40) koje su pripadnici kosovske policije uhapsili u subotu popodne ispred porodične kuće Perovića u podujevskom selu Medregovac, pušteni su u nedelju iz pritvora u policijskoj stanici u Podujevu gde su proveli noć.

Naime, po rečima Mileninog brata Gorana Perovića, oni su pušteni posle saslušanja od strane istražnog sudije Osnovnog suda u Podujevu, gde su privedeni oko podneva.

– Iako se sudija prema nama ponašao zaista korektno jer sticajem okolnosti poznaje moju čitavu porodicu, zaista se loše osećam posle ovog hapšenja. Brinem za svoje šestoro dece od kojih najmlađe ima pet a najstarije 13 godina – rekla je Milena za “Novosti” dodajući da je od trenutka hapšenja ispred roditeljske kuće u Medregovcu do nedelje popodne osećala jaku glavobolju.

I njen prijatelj i komšija iz Medveđe gde inače žive, a koji je pošao sa Milenom do njenih roditelja Milice i Radisava kako bi ih preveli u Medveđu, nije želeo da razgovara, ali je izjavio da su se pripadnici kosovske policije u stanici u Podujevu prema njima sve vreme ponašali korektno.

– Patrola koja nas je uhapsila vrlo dobro zna da se nama kuća nalazi na samoj administrativnoj liniji i sigurna sam da to ne bi ni učinili da nije bilo jednog među njima koji je insistirao na tome i koji očigledno ima izraženu mržnju prema Srbima – dodala je Milena.

“MAJKO MILA, OVAJ NAS POBI”: Fijat se zakucao u kombi sa rukometašima, jedan mrtav u kolima, 10 povređenih sportista u HORORU NA IBARSKOJ! (FOTO)

Njen brat Goran Perović koji je o hapšenju dvoje Srba u podujevskom selu Medregovac, gde su njegovi roditelji Milica i Radisav jedini preostali Srbi od njih oko 1500 koliko ih je bilo prinuđeno da napuste domove, podseća na brojna ranija hapšenja članova njegove porodice, ali i malobrojnih Srba koji dolaze da obiđu svoje uglavnom devastirane i opljačkane domove u opštini Podujevo na samoj tromeđi kuršumlijske i opštine Medveđa.

On napominje da kosovska policija put koji vodi do njihove kuće iz pravca Medveđe tretira ilegalnim i da su zbog toga malobrojni Srbi iz ovog sela koji obilaze svoje domove ali i seosko groblje na meti hapšenja.

– Najgore od svega jeste što kosovske institucije ne poštuju ni dogovore koje su potpisali jer je prema dogovoru UNMIK-a iz 2001. godine ovaj prelaz koji vodi do našeg sela po odluci UNMIK-a odnosno tadašnjeg šefa ove misije Hansa Hekerupa zvaničan a što su tada potpisale i prištinske institucije – ističe revoltirano Goran Perović.

On dodaje da je to ono što bi trebalo svi da znaju kako od strane Prištine tako i srpske države i da dozvole slobodu kretanja i normalan život jer su tamođšnjim stanovnicima svi drugi prelazi udaljeni po više desetina kilometara. Takođe, on je rekao da je Srbima iz Medregova prelaz na Merdaru udaljen dvadesetak kilometara ali da do njega moraju da prolaze kroz “čisto albanska sela što im u većini slučajeva, kaže, nije prijatno”, dok je drugi prelaz na Mutivodama od njihovog sela udaljen oko 80 kilometara.

ALBANCI NAKON 30 GODINA OSTALI BEZ SVOG NAJVEĆEG ZAŠTITNIKA Velike sile udaraju na Albance, Tači i Haradinaj gube svaku podršku?! (INFO)

Inače, kosovska policija koja često hapsi Srbe iz Medregovca tretira prelazak u selo iz pravca centrlane Srbije ilegalnim i uhapšeni su potom dužni da plate kaznu od 250 evra za navodni prekršaj.

Foto: Tanjug/Kancelarija za Kosovo i Metohiju

OSUDA

Osudivši hapšenje dvoje Srba koji su, kako se navodi brutalno oteti od strane takozvane kosovske policije prilikom porodične posete u selu Medregova, iz Kancelarije za KiM poručuju da se nastavlja teror na Srbima kako bi se iselili iz južne srpske pokrajine.

– Ekstremisti iz Prištine naložili su čak da se deci zabrani da posećuju svoje roditelje na KiM, što dodatno potvrđuje da njihova jednostrana destabilizacija nema za primarni cilj bilo kakav trgovinski ili politički obračun sa Beogradom, već da je reč o zločinačkom planu da se Srbi izlože svim mogućim pritiscima kako bi se iselili iz naše južne pokrajine – navodi se u saopštenju Kancelarije iz koje apeluju na Srbe na Kosovu i Metohiji da budu strpljivi i da izdrže.

Oni su naveli da će “u predstojećim danima biti sasvim sigurno svedoci novih pojedinačnih provokacija i pritisaka sa ciljem da se naš narod onespokoji i zastraši”.

Takođe se ističe da će država Srbija i Kancelarija za Kosovo i Metohiju svima koji na ovaj način budu izloženi nasilju i nepravdi pružiti svu potrebnu pravnu i drugu pomoć.

POBUNA ALBANACA NA KOSOVU: Trgovci kažu da nema kvalitetnije i jeftinije robe od srpske (FOTO)

ZABRANE ULASKA I IZLASKA

I dok ističu da je juče na Jarinju na ulazu na Kosovo i Metohiju, zaustavljen odbojkaški tim iz Loznice koji je trebalo da odigra utakmicu u Kosovskoj Mitrovici, a da je izlazak sa Kosova i Metohije na Merdaru onemogućen predstavnicima Doma kulture iz Gračanice koji su se uputili na izložbu mladih slikara u Novi Sad, iz Kancelarije za KiM ističu da se “divljački pritisci na Srbe na Kosovu i Metohiji nastavljaju sa namerom da naš narod bude zatvoren u geto i primoran na napuštanje svojih ognjišta, a Priština se više i ne trudi da prikrije fašističku prirodu svojih “mera”.

– Prištini i ovom prilikom poručujemo da neće moći da zaustavi život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i da će Srbi, uz podršku svoje države Srbije, pronalaziti načine da zaobiđu i prevaziđu njihove anticivilizacijske barijere – ističe se u saopštenju za javnost Kanclearije za KiM.

BOLESNA MAŠTA RAMUŠA HARADINAJA: Odgovor na pitanje ovog novinara najavljuje VELIKO ZLO NA BALKANU!

U istom se navodi i  da “ekstremisti iz Prištine mogu da pokušaju da našem narodu uskrate hleb, mleko, lekove i sve ostalo što mu je potrebno za život, mogu da naše ljude opašu i bodljikavim žicama, ali Srbe i njihovu volju za život i opstanak na Kosovu i Metohiji niko neće moći da uguši i pokoleba”.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Novosti)