“NATO mi je iščupao dušu. Ubio mi je najdraže”: Pre 18 godina centar Surdulice SRAVNJEN SA ZEMLJOM

rat

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Avioni NATO na današnji dan pre 18 godina sravnili su centar Surdulice i ubili najmanje 20 civila, uključujući 12-oro dece

– NATO mi je iščupao dušu. Ubio mi je najdraže: sina Milorada (17), majku Stamenku Milić (65), brata Aleksandra (35), sestričinu Miljanu (14), bratanca Vladimira (11), snaju Vesnu (35) i još trojicu najbližih komšija – jecajući kaže Milica Milovanović iz Surdulice.

Avioni NATO na današnji dan pre 18 godina sravnili su centar Surdulice i ubili najmanje 20 civila, uključujući 12-oro dece. U napadu je srušeno ili oštećeno više od 500 kuća.

– Suprug Slobodan nije mogao da izdrži tugu za sinom Milomirom, zbog toga se kasnije obesio – rekla je Milica za Srpski telegraf.

 

[adsenseyu4]

A njen sin Milorad je kobnog dana iz Aleksinca došao u štab da se javi kao dobrovoljac, da pomogne.

– Pošto nije bilo potrebe, otišao je kod dede Vojislava i tu ga je ubila NATO bomba zajedno sa ujakom, bakom, sestrom i bratom od ujaka – kaže ona.

U napadima 5, 25. i 27. aprila 1999. razorena je i oštećena četvrtina stambenih objekata u gradu. U podrumu porodične kuće Milića, tražeći zaklon od NATO bombardera, 27. aprila u podne stradalo je devetoro ljudi, od toga troje dece

Od sedmočlane porodice Vojislava Milića ostao je samo on.

NATO je gađao specijalnu bolnicu za plućne bolesti “Sanatorijum”, paviljon u kom su bile izbeglice iz Hrvatske i starački dom. Poginulo je 13 ljudi, petoro se vodi kao nestalo, a ranjeno je 35.

– Danima smo dr Miroljub Stošić i ja motkama jurili pse da ne raznose delove tela izginulih u “Sanatorijumu” – kaže dugogodišnji novinar Dragan Milošević Buca.

– Cigle su bile vrele od projektila, izvlačili smo povređene, ali i tela unakaženih ljudi – objašnjava Milošević.

Tokon bombardovanja od 27. marta do 31. maja 1999. na ovaj gradić palo je 62, a na šire područje oko 200 veoma razornih projektila, koji su ubili 33 ljudi.

 

[adsenseyu1]

Dve porodice, Milići i Malobabići su ugašene – otac, majka i dvoje dece Milenko (17) i Rade (19), izbegli su u Surdulici iz Srpske krajine u vreme “Oluje”.

Po broju stradalih u NATO bombardovanju, u odnosu na ukupan broj stanovnika, Surdulica je najviše stradala. Po broju žrtava, to je srpska Gernika.

NATO nikada nije odgovarao za ova zlodela.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor:Srpski telegraf)

 

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]