NATO BOMBE SU MI U SEKUNDI UZELE SVE: Trudna Marija izgubila je dete od 11 meseci i muža NOĆ UOČI UKSRSA 1999!

Merdare

Foto: privatna arhiva

Mariji Tošović iz Merdara poginuli su ćerka Bojana od 11 meseci i suprug Božin kad je pogođena kuća. Jedva je preživela u sedmom mesecu trudnoće

I nakon 20 godina, svaki dan kad svane, misli mi prvo odu na to veče, kada sam zbog NATO bombi u trenutku izgubila sve… I bebu, i muža, i kuću. Bomba je pala na našu kuću i od detonacije sam bila skroz zatrpana, a usta su mi bila puna krvi. Muža sam čula kako me doziva, ali moju bebu više ne…

Usta puna krvi

Ovako za Kurir o najužasnijem trenutku u njenom životu svedoči Marija Tošović (40), čiji su jedanaestomesečna ćerka Bojana i suprug Božin (29) poginuli tokom NATO agresije na SRJ, kada je projektil pogodio njihovu kuću u Merdaru 11. aprila 1999. Njihova ćerka Bojana najmlađa je žrtva zločinačkog napada Alijanse.

STOLTENBERG: NATO bombardovanje SRJ bilo opravdano, nije bila uperena protiv naroda!

– Da nisam tada bila trudna sa mojom Anđelkom, verovatno bih poludela – kaže Marija drhtavim glasom.

Bila je u sedmom mesecu trudnoće. Zavila je svoju bebu u ćebe i sa suprugom se spustila u podrum, kada je oko pola 11 sati uveče, dan uči Uskrsa, kasetnim bombama počelo bombardovanje okoline Merdara.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Božin je uzeo Bojanu u naručje, a ja sam čučnula pored njih kada je „tomahavk“ udario u temelj naše kuće. Sve se obrušilo na nas, bila sam zatrpana zemljom, glava i leva ruku su mi samo bile slobodne… Dima nije bilo, svuda je bio mrak. Čujem muža kako me ispod ruševina doziva i hrabri, a Bojanu nisam čula. Nakon toga stigli su moj otac i brat, koji su rukama pokušavali da nas izvuku, dok su bombe padale celu noć – priseća se tragedije Marija i dodaje da je kao kroz san čula glasove svojih roditelja:

AMERIČKI GENERAL ZAPREPASTIO SVET: Srbi su nam ’99. održali lekciju iz ratovanja! Uništili smo samo 5% borbenih sastava, SATELITI SU BILI NEMOĆNI!

Boli iznova i iznova

– Nisam videla kad su ga izvukli, ni njega, ni Bojanu. I sama sam bila teško povređena i tek ujutru sam saznala da su svi poginuli. Bila sam tada trudna sa ćerkom i to mi je posle mnogo pomoglo, inače bih verovatno danas bila luda žena. Sećanja bole iznova i iznova. Tokom obeležavanja godišnjica peče najjače. Danas bi moja Bojana, najmlađa žrtva, imala 21 godinu.

Iako je tokom obnove zemlje Mariji i njenoj ćerki sagrađena kuća, kaže da bi sve dala samo da su njeni živi i da se ta kobna noć uoči Uskrsa nikada nije desila.

Suze

ĆERKA ME PITA KAKO JE IMATI OCA

Marija Tošović danas živi sa mlađom ćerkom Anđelkom, koja ima 20 godina, a rođena je u junu 1999. i koja joj je bila uteha sve ove godine.

– Iako Anđelika nikada nije upoznala ni oca, ni sestru, ona o njima, ali i o NATO bombardovanju sluša od rođenja, stalno se pominju… Teško je i njoj, pita me: „Kakav je osećaj imati oca?“ Sestru i oca zna samo sa slika, neprebolna tragedija – zaključuje Marija.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, J.P.)