NARODNA VEROVANJA I OBIČAJI NA BOGA JARILA: Evo šta danas valja raditi, a šta ne! (INFO)

covek
Stari u nekim delovima Srema veruju da danas nije dobar dan za započinjanje poslova, ali jeste za ono što se radi “iz sevapa” tj. dobre volje i ljubavi

Jarilo je u mitologiji Starih Slovena bog prolećne vegetacije i plodnosti, a ponekad je bio povezivan i sa ratom. Iako je reč o prethrišćanskom božanstvu, on se još uvek poštuje u nekim selima Banata i Srema i za njega se vezuju mnogobrojni običaji.

Jarilo je zamišljan kao izuzetno lep mladić, koji jaše na belom konju, u beloj odeći, okićen poljskim cvećem i sa svežnjem klasja u rukama.

[adsenseyu1]

Zbog toga su u različitim prolećnim obredima, devojke odevene u belo i ovenčane cvećem, jahale na belim konjima u njegovu čast. Pravljene su i lutke od slame, koje su nazivane imenom ovog božanstva.

Obožavanje ovog boga je preživelo u slovenskom narodnom verovanju mnogo vremena nakon pokrštavanja.U Rusiji, Belorusiji i Srbiji su sve do 19. veka održavani narodni festivali po imenu Jarilo krajem proleća ili početkom leta, a još uvek ih ima u nekim selima Banata i Srema

pijac

Foto: Tanjug/Danilo Peternek

 Čak i u mestima gde se čak i ime ovog starog božanstva zaboravilo, ostalo je mnogo običaja vezanih za njega. Na primer, stari u nekim delovima Srema veruju da danas nije dobar dan za započinjanje poslova, ali jeste za ono što se radi “iz sevapa” tj. dobre volje i ljubavi.

Slično, verovalo se da se danas treba kloniti vode jer iz nje vrebaju vodenjaci koji mogu lako da udave čoveka. Jarilo je zavetni dan u nekim vojvođanskim selima. Na taj dan se kite zastave vencima od mladog žita i idu litije.

Svi ovi prolećni festivali su u osnovi slični: povorka meštana ide u šetnju kroz selo, a narod ih posipa žitom. Nešto ili neko predstavlja Jarila, a pevaju se pesme koje aludiraju na povratak Jarila iz daleke zemlje tj. na povratak proleća koje najavljuje blagoslove, plodnost i bogatu žetvu u mesecima koji će doći.

[adsenseyu1]

(Dnevno.rs)