NAPOKON DOBRA VEST ZA VOZAČE: Usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, ovo će vas posebno obradovati!

auto

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, pa će maksimalna brzina na auto-putu ubuduće biti 130 km/h umesto dosadašnjih 120 km/h.

Obrazlažući izmene zakona pred poslanicima, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je ranije rekla da će srpskim auto-putevima automobili moći da idu do 130 kilometara na sat, kao što je u većini evropskih zemalja.

Kako je rekla, izmenama tog zakona u Srbiji će vozači na auto-putu moći da idu maksimalnom brzinom koja je dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim državama EU.

PISMO POLICAJCU KOJI MI JE SINOĆ NAPISAO KAZNU: Druže u plavom, dobro pročitajte ove redove

U Srbiji je u poslednje četiri godine izgrađeno gotovo 200 kilometara novih auto-puteva, a ove godine se završava i kompletan Koridor 10, što će Srbiju učiniti najpovoljnijom tranzitnom rutom u ovom delu Evrope, navela je ministarka tokom rasprave u parlamentu.

kamion

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Skupština je usvojila i Zakon o putevima, kojim se uređuje svojina nad javnim putevima i njihova evidencija u javnim knjigama, što je važno za nesmetano izvođenje radova na održavanju i rehabilitaciji.

Biće precizirano ko je tačno nadležan za održavanje kojih puteva u Srbiji, Vojvodini i nekategorisanih puteva.

Izmenama Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, koji je takođe usvojen, vrši se usklađivanje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, što će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i zaštititi prevoznike koji zakonito posluju, posebno mala i srednja preduzeća.

Cilj je da se polovina prihoda koji su danas u “sivoj zoni”, a koji su procenjeni na 100 miliona evra, vrate u legalne tokove i time uvećava prihod budžeta.

Poslanici su prihvatili i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojim se preciznije reguliše izdavanje sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti, kao i uslova za izmenu redova vožnji.

Tim aktom, predviđene su veće kazne za prekršioce i jasna ovlašćenja inspekcija u cilju kontrole inostranih prevoznika.

SEDMACIMA U BATAJNIČKOJ ŠKOLI BILO MUKA OD JEZIVIH PRIZORA: Terali osnovce da gledaju abortus i iskasapljene fetuse?!

Skupština je usvojila i Zakon o železnici, Zakon o bezbednosti u železničkom saobraćaju, kao i Zakon o interoperabilnosti želežničkog sistema.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti uvodi se obaveza da osnivači, vlasnici i oni koji vode poslove zakupa i prometa nekretnina nisu osuđivani, između ostalog i za mito, prevaru i krivična dela terorizma i organizovanog kriminala, pranje novca i finansiranje terorizma i terorističkih akata.

automobili

Foto ILUSTRACIJA: Dnevne.rs /pixabay

Usvojeni su i Zakon o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, kao i dopune Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)