Nakon UPOZORENJA Svetske zdravstvene organizacije oglasio se dr Nestorović: Evo koja hrana izaziva RAK

pulmolog

FOTO: YOUTUBE

Doktor Nestorović objasnio na koji način crveno meso štetno utiče na organizam.

Pre nekog vremena je Svetska zdravstvena organizacija upozorila da procesuirano meso izaziva rak. Iako ova ustanova ima poslednjih godina dosta promašaja, u ovom slučaju su u pravu.

Postoji direktna korelacija izmedju unosa crvenog (govedine) mesa i karcinoma. Velika studija na pola miliona Amerikanaca je ustanovila vezu izmedju količine govedine koja se konzumira na godišnjem nivou i učestalosti kancera, srčanih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa, oboljenja pluća, jetre i bubrega. Indija, koja ne konzumira kravlje meso iz verskih razloga, praktično nema slučajeva karcinoma debelog creva. Studija na 32 147 žena u Velikoj Britaniji tokom 17 godina je pokazala da jasno da je učestalost karcinoma debelog creva zavisna od količine goveđeg mesa u ishrani.

PROČITAJTE JOŠ

KO MOŽE DA UĐE U CENTAR GRADA – ZAVISIĆE OD NALEPNICE?! Nova pravila za registraciju vozila

Godinama se smatralo da je negativan uticaj posledica oslobađanja hema iz hemoglobina, kao i nitrata i nitritira u ovom mesu. Pušenje, koje inhibira enzime NAT1/NAT2 koji inaktiviše karcinogene amine u crevima, povećava rizik od raka debelog creva za još devet puta. Nova genetska ispitivanja su povezala sklonost ka oboljevanju sa prisustvom gena označenog kao CMAH. On stvara u govečeta (ali i pojedinih vrsta ribe) molekul šećera koji se označava kao Neu5Gc. Naš organizam ne stvara ovaj molekul, pa njegovo unošenje u organizam može izazvati brojne reakcije, uključujući zapaljenje, autoimune reakcije, pa i karcinom. Najveće količine ovog šećera su nadjene u kavijaru, najskupljoj namirnici na svetu. Ovo je čest paradoks, da je naskuplja hrana često najopasnija po zdravlje.