NAJNOVIJE IZMENE PORODIČNOG ZAKONA: Uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece!

plač

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

BEOGRAD – Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta, izjavio je za današnju Politiku Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

“Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje… Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme”, kaže sagovornik Politike.

JEZIVOM PORUKOM NAJAVIO SAMOUBISTVO: Mladić iz okoline Beograda se obesio, a četiri sata pre užasnog čina OBJAVIO OVO!

Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimičo) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

porodica

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

(Dnevne.rs/Kurir.rs/izvor: Tanjug, Politika)