NAJMLAĐA ŽRTVA NATO BOMBARDOVANJA: Bomba je tačno u 13.45 pogodila stambenu zgradu, Marko (2) je stradao u očevom zagrljaju

bombardovanje

Foto: Privatna arhiva

U naručju svog oca Vladana, 31. maja 1999. godine, oko pola dva popodne, u bombardovanju stambene zgrade u Novom Pazaru nastradao je dvogodišnji Marko Simić, najmlađa žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije.

Pre 20 godina, dvogodišnji Marko, poginuo je od NATO bombe usred Pazara, u očevom naručju, a tada je stradao i njegov otac Vladan!

NATO bomba je tačno u 13.25 sati pogodila stambenu zgradu u centru grada, mesaru, prodavnicu auto-delova i tom prilikom poginulo je 11 Novopazaraca, a 12 je povređeno.

Onog dana, Vladan i Marko izašli su da prošetaju, svratili su do Dejanove i Vladanove prodavnice auto-delova u centru Pazara, u trenutku kada je pala bomba Vladan je u rukama držao malog Marka…

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Ne mogu Marka da zamislim kako bi izgledao danas, kao momčinu…Sećam se, Vladan i ja pravili smo travnjak oko kuće, on je trčkarao okolo, čavrljao: „Tata i striko sade travu da nam bude lepo“, ispričao je pre četiri godina za Kurir Markov stric, a Vladanov brat Dejan.

Marko bi danas imao 22 godine, ali je nažalost ušao u istoriju kao najmađa osoba koja je stradala od “Milosrdnog anđela”.

MILICA SPASAVA SVOJU NEJAČ OD USTAŠKOG NOŽA! Ovu sliku VIDELI STE SVI, ali BOL koju ona nosi svaki Srbin MORA da zna

Eksplozije razarale Srbiju 78 dana

Podsetimo, danas, pre tačno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletali su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Ukupna šteta procenjuje se na više desetina milijardu dolara.

Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više. Bombardovanje je završeno 10. juna.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)