NAJGORA PROVOKACIJA ALBANACA: Ruše srpsku SVETINJU u Prištini i tu prave MUZEJ GENOCIDA?! (VIDEO)

Priština

foto: Wikipedia / Arild Vågen

Verovali ili ne Albanci žele da od sabornog hrama Hrista Spasa u Prištini naprave “muzej genocida” i da na mestu koje je bilo srpska svetinja prikažu Srbe kao genocidni i zločinački narod koji je ubijao Albance na Kosvu!

Ovakva ideja potekla je od mnogobrojnih političkih stranaka u Prištini, ali i od prištinskih studenata.

Predsednik studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija“, Medžit Ramusa zatražio je da se takozvani „muzej genocida“ koji treba da se formira locira u pravoslavnom sabornom hramu Hrista Spasa, koja se nalazi u kampusu Univerziteta „Hasan Priština“ u Prištini.

On je danas za KTV izjavio da je protiv ideje takozvanog predsednika kosovskog parlamenta da takozvani muzej bude smešten u okviru objekta bivše Crepo ciglane u Prištini.

Najavio je početak potpisivanja peticije za koju, kako je rekao, ima podršku i studentskog parlamenta.

Centri duboke moći u SAD spremaju Srbiji “Rambuje 2”!

Predstavnici studenata UP su i pre tri godine izašli sa ovim predlogom ali on nije naišao na podršku institucija takozvanog „Kosova“ i Prištine.

Inače, saborni hram Hrista Spasa u Prištini nedovršena je Srpska pravoslavna crkva koja je sa gradnjom počela 1995. godine.

Izgradnja koja je trebala biti završena 1999. na kampusu Univerziteta u Prištini, prekinuta je zbog rata na Kosovu i Metohiji.

Izgradnju hrama nije prihvatilo muslimansko stanovništvo na Kosmetu, dok budućnost hrama ostaje neizvesna. Vlasništvo nad hramom i zemljištem na kojem se prostire, nalazi se u sporu između sadašnjeg Univerziteta u Prištini i Srpske pravoslavne crkve.

Koliko ovaj hram “bode oči” Albanaca u Prištini najbolje pokazuje i činjenica da je često bio na udaru ekstremnih grupa na Kosovu.

Podsetimo hram je od 1999. godine bio mnogo puta oskrnavljen i vandalizovan.

Tokom 2016. crkva je zapaljena i pretvorena u javni toalet i smetlište. Iste godine, Univerzitet u Prištini četiri godine zaredom kroz sudski postupak nije uspeo da preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Kosovski apelacioni sud odobrio je prava na vlasništvo nad zemljištem na osnovu crkve Srpskoj pravoslavnoj crkvi, međutim Univerzitet u Prištini i dalje blokira pokušaje da se crkva obnovi.

Čitavu ideja o pretvaranju hrama u “muzej genocida” pokrenuta je nakon izjave tzv Gospodara Kosova Kadrija Veseljija koji je naglasio da će se muzej izgraditi u znak sećanja na žrtve počinjenih zločina i da će služiti kao centar za dokumentaciju ratnih činjenica, ali i kao međunarodni centar za istraživanja.

BOŠNJACI OVU PRIČU KRIJU KAO ZMIJA NOGE: Alija Izetbegović je bio Srbin, evo kako se prezivao

– Muzej će takođe imati obrazovani karakter za buduće generacije, a u cilju kolektivnog nacionalnog sećanja, ali i proaktivnu ulogu u pripremi optužnica sa ratne zločince – rekao je on.

– Model će biti muzej holokausta u Jerusalimu, Jad Vašem ili Centar Simon Vizental – kazao je Veselji, dodajući da je lokacija pristupačna svima pre svega zato što je u centru Prištine.

Upravo ove reči pokrenule su ideje kod mnogih ekstremnih stranaka da se na mestu svetinje za Srbe napravi ovaj muzej, kako bi prema rečima iz studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija” bio zadat udarac Srbima koji će dugo pamtiti.

       

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)