NAJAČI UDAR CIKLONA PRETI NAM U UTORAK I SREDU: Snažno nevreme pogodiće gradove uz ove reke

vreme

Foto: Tanjug, Jaroslav Pap

Ciklon čije se središte polako spušta niz Tirensko more dalje na jug, pri čemu sve izraženije dolazi hladniji vazduh sa severa, bukvalno hara po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a uskoro se očekuje da se nadvije i nad Srbijom.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na značajne količine padavina narednih dana u Beogradu, no ipak one će biti daleko manje od rekordnih. Najavljena ukupna količina padavina za ponedeljak i utorak na području prestonice je od 30 do 50 litara po kvadratnom metru. 

Ako ove podatke uporedimo sa proteklim mesecom, u Beogradu je samo za jedan dan, 12. aprila, maksimalna dnevna količina padavina iznosila 40,8 litara, koliko se očekuje ukupno za danas i sutra.

MELANOM SE ŠIRI SRBIJOM: Ukoliko imate OVAKAV BELEG NA LEĐIMA, spadate u rizičnu grupu

“Od danas pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obilne kiše, a štab za vanredne situacije već je u pripravnosti” istakao je pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Slavomir Stevanović, dodavši da se može očekivati porast nivoa Save, ali da verovatno neće biti proglašena vanredna odbrana od poplava.

Nevreme u Zagrebu

Strašno nevreme je pogodilo Zagreb; Foto: Tanjug/AP

Slavomir Stevanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su analize iz prethodnih dana ukazivale na značajne padavine danas, ali da će se one ipak desiti u toku noći i da će potrajati do 15. ili 17. maja.

vreme u Beogradu

Vreme narednih dana u Beogradu, Printskrin:hidmet.gov.rs

Međutim, na području Beograda za narednih pet dana, RHMZ najavljuje da će pasti od 70 do 90 litara po kvadratnom metru.

VODOSTAJI NA REKAMA

Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 14. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

SAVA U PORASTU

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja, navodi RHMZ.

Tokom noći ka utorku, u utorak i u noći ka sredi na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta od 20 do 40 mm, lokalno i oko 60 mm. Na području Beograda u utorak se očekuje oko 30 mm kiše.

vodostaji reka

Vodostaji reka, Printskrin:hidmet.gov.rs

ŠABAC

Šabac ima deonicu koja je osetljiva na velike vode i da će u tom gradu verovatno biti proglašena redovna odbrana od poplava, ali su male šanse da se proglasi vanredna odbrana.

– Nad regionom je snažan ciklon koji malim pomeranjem može da izazove značajnije padavine na nekoj teritoriji gde se to nije očekivalo – rekao je Stevanović.

VELIKI POMAK U MEDICINI: Trava koja ubija rak za 48 sati, onkolozi u neverici

I mnogi se plaše da se ne ponove tragične poplave iz 2014. godine. Međutim, tada je palo mnogo više kiše nego što se sada najavljuje. Tog 15. maja 2014. na teritoriji prestonice, za samo jedan dan, palo je 107,9 litara kiše, čime je nadmašen dotadašnji rekord iz 14. juna 1994. od 94 litara.

Ne očekuju se ni približno jake padavine kao što je to bio slučaj 2014. godine. Ono što, ipak, poziva na oprez, jeste činjenica da ni pred 15. maj 2014. meteorolozi nisu najavljivali toliku količinu padavina.

 

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)