Mora da plati 122.000 RSD duga za koji nije znao da postoji

pare

Foto: telegraf.rs

Poreskom obvezniku iz Belanovice stiglo rešenje da će mu se u roku od pet dana popisati sva imovina, ako ne plati poreski dug od 122.000 dinara.

Međutim, prethodno ga niko nije obavestio da potraživanje uopšte postoji, piše Politika.

Pošto mu je stiglo rešenje o popisu imovine čitalac B. Radić iz Belanovice saznao je pre neki dan da za godišnji porez na dohodak građana duguje oko 122.000 dinara. Prvo ga je začudilo da se on uopšte našao na listi onih koji treba da plate ovaj namet državi, jer prethodnih sedam godina zbog otkaza nije radio, a drugo – od poreznika nije dobio nikakvo obaveštenje da duguje za porez.

“U dopisu koji mi je uručen navodi se da će mi, ukoliko se u roku od pet dana ne javim poreznicima da regulišem dug, popisati imovinu i da mi teče kamata na osnovni dug”, priča Radić.

Upitan da li je utvrdio odakle taj dug, on kaže da mu je rečeno da se na spisku ovih poreskih obveznika našao pošto mu je tokom 2017. godine uplaćeno 44.000 evra za sve prethodne godine koliko nije radio, čime je prebacio limit za godišnji porez od oko 2,3 miliona dinara. To mu je nelogično, jer je to novac koji je kao odštetu naplatio od poslodavca, budući da je pre sedam godina protivzakonito dobio otkaz, navodi on.

“Nije mi jasno kako ja moguće da za sedam godina treba da platim godišnji porez kada se on plaća za jednu godinu. Osim toga, problema ne bi bilo da sam na bilo koji način prethodno obavešten da dugujem pare. Kako da znam da imam dug, ako nikakvo obaveštenje nisam dobio, a vodim se na adresi na kojoj živim. Rekli su mi da mi je ime objavljeno na tabli Poreske uprave i da je to dovoljno, kao da ja idem svaki dan kod poreznika da čitam obaveštenja s table”, priča on.

DOĐU 3 DANA PRED SMRT I PITAJU “DOKTORE, KAKO DA ŽIVIM ZDRAVO”? Doktor Solaković ruši sve tabue o zdravom životu!

Prof. dr Goran Radosavljević sa FEFA univerziteta na predmetu Javne finansije, kaže da je prema zakonu poresko rešenje dostavljeno kad ga obveznik primi, a ukoliko uručenje nije bilo moguće, smatra se da je primljeno 15 dana od dana slanja poštom.

“Dakle, iako obveznik nije dobio rešenje, smatra se da mu je ono uručeno. Onog trenutka kada obveznik dobije opomenu treba odmah da ode u Poresku upravu i da plati dug u celosti, ili da traži plaćanje na rate, ako ta mogućnost postoji”, navodi Radosavljević.

NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! PRIČA O BITKI KOJA JE ODLUČILA RAT NA KOSOVU: Ispred naših bilo je 6.000 krvnika OVK, iznad NATO avioni, a haubice su tukle svuda…

Upitan kako neko može da zna da ima dug ako o tome nije ni na koji način obavešten, sagovornik lista odgovara da kao mogućnost postoji elektronska provera poreskih dugova, što svakako treba da pomogne da se ovakve stvari ne dešavaju.

Jedino je pitanje, naglašava, koliko njih zna da takva mogućnost postoji i da li svi imaju pristup internetu.

(Dnevne.rs/Izvor: Politika)