MOMO KAPOR: Drugog dana VASKRSA NATO je pogodio putnički voz u Grdelici, u njemu je poginula devojka koja je u krilima imala moju knjigu SMRT NE BOLI!

voz

Foto: printscreen

Ove godine navršava se dve decenije od napada na putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kojem su bili civili. Voz je tokom NATO bombardovanja pogođen 12. aprila 1999. godine, drugog dana pravoslavnog Vaskrsa.

Identifikovano je 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece.

Putnički voz broj 393 na relaciji Niš-Preševo napadnut je dok je prelazio železnički most na Južnoj Moravi.

Preživeli mašinovođa putničkog voza 393 Boban Kostić se jednom prilikom prisetio ovog kobnog događaja.

POSLEDNJE PROROČANSTVO TARABIĆA: Izbiće OPŠTI RAT, ali Srbiju će spasiti ČOVEK SA PLAVIM OČIMA sa Istoka

“Ljudi su se ponašali kao da nema NATO aviona na našem nebu, svi ozbiljni, zabrinuti, vršili su svakodnevne obaveze. Baš ovde, na ovom mostu, pogođeni smo prvom NATO raketom, ubrzo nas je pogodio i drugi projektil. Instiktivno smo pokušali da se spasemo i iskočili iz voza. Čula se vriska, zapomaganje, dozivanje putnika i zvuk odlazećih aviona… Spasavali smo se, dozivali poznanike, tražili preživele… Nije mi bilo jasno šta smo mi bili za NATO pilote? Voz pun putnika, nenaoružanih ljudi, civila, ili najveća pretnja njihovoj ogromnoj i moćnoj vojsci”, zapitao se Kostić tada.

O ovom strašnom zločinu u jednom intervjuuu mi je pričao i pisac Momo Kapor.

SRPSKA DOMIŠLJATOST NEMA GRANICE: Kako je srpska vojska skrivala “mig 29“ od NATO bombardera

“U onom vozu u Grdelilčkoj klisuri koji su nazvali kolateralnom štetom bila je i jedna devojka čiji su mi roditelji napisali pismo. Ona je bila u tom vozu. Pratila je muža na front, tek udata. U krilu je imala moju knjigu “Smrt ne boli”. Tog dana je poginula. Verujte, nisam imao snage da im odgovorim. Šta sam im mogao reći…”

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs, P.L.)