MOGLA BI DA PADNE NA LESKOVAC: Svemirska stanica izgubila kontrolu, očekuje se da početkom godine bude na Zemlji

montaža

Foto montaža: Telegraf, Wikipedia

Kineska svemirska stanica Tiangong je izgubila kontrolu u svemiru i prema tvrdnjama stručnjaka moglad bi da početkom 2018. godine padne na zemlju.

Na stranici reddit se povela polemika o predviđanju da će delovi svemirske stanice, težine i do 100 kilograma pogoditi prostor između 43 stepena severne i 43 stepena južne geografske širine. Kako kažu u Srbiji to obuhvata Leskovac i sva mesta južnije od njega.

– Međutim procene o području na koje ce pasti moguće je utvrditi najranije 11 sati pre ulaska u atmosferu. A tada sitne razlike u atmosferskim uslovima mnogo znače, mnogo u smislu čitavih kontitenata –  pišu na reddit.com.

[adsenseyu5]

Takođe su kako navode između ostalih ugrožene i susedne zemlje Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska.

Zvanično ova svemirska laboratorija prestala je sa radom još u martu 2016. godine, ali je Tiongjang zadržala strukturni integritet. Stanica je dugačka 10, 5 metara, prečnika oko 3,4 metra, sa dva solarna panela dužine 7, širine tri metra.

– Intezivnom analizom je utvrđeno da bi svemirska stanica trebala da padne u poslednjoj nedelji marta 2018. godine – predviđaju kineski stručnjaci.

MUNJEVITI KONTRAUDAR ZVANIČNE MOSKVE: Putin pravi VOJNU BAZU u Republici Srpskoj, Amerikanci u panici!

Kancelarija Ujedinjenih nacija za poslove u svemiru smatra da je kineska briga preterana, te da se tom slučaju pridaje preveliki značaj i da nema direktne opasnosti od pada svemirske stanice.

– Verovatnoća za ugrožavanje i nanošenje štete avijaciji, ali i delovima kopna su minimalne, ali ćemo preduzeti sve mere praćenja i obezbeđivanja mesta ako bude postojala potencijalna opasnost od pada svemirske stanice i javnost će biti blagovremeno obaveštena – saopštili su iz UN-a.

[adsenseyu1]

Kina će koristiti međunarodne informacije zajedničkog monitoringa u okviru Koordinacionog odbora međuagencijskog svemirskog otpada, kako bismo svi bili bolje informisani o padu Tiangonga.

HRVATSKA JE NAJGLUPLJA U EVROPI, A ČETVRTA U SVETU: Komentari glasača pobedili: “Hrvati su ograničeni ljudi bez mozga, koji mrze ceo svet”

Svemirska stanica će biti intezivno praćena u narednom periodu, da bi se na vreme mogle preduzeti određene mere u slučaju opasnosti od pada na određenu teritoriju.

“JA SAM PREŽIVELA, ALI BEBA NIJE”: Dečko je brutalno pretukao, 7 godina je niko nije video, sad se vratila na TV

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: www.space.com)

[adsenseyu2]