MLADE MAJKE NA ‘UDARU’: Fantomski porez stiže porodiljama

zena

Foto: rtvbn.com

SVIM porodiljama kojima su poslodavci lane isplaćivali više mesečnih zarada odjednom, stižu rešenja da plate solidarni porez, ukinut još novembra 2014. Ovaj namet bio je predviđen da “kazni” sve one sa mesečnim primanjima iz budžeta većim od 60.000 dinara. Na tom spisku, međutim, našle su se i mlade majke zaposlene u privatnim firmama, čije gazde porodiljske naknade refundiraju od države. Tako se desilo da porodilje sa zaradom i upola manjom od granice za solidarni porez, čak i ako ne rade za državu, moraju da plate ovaj namet. Zato su roditeljska udruženja zatražila od Vlade Srbije da hitno obustavi naplaćivanje ovog poreza.

Solidarni porez je važio od 1. januara do 1. novembra prošle godine. Naplaćivao se građanima za sva primanja iz budžeta koja tokom mesec dana pređu 60.000 dinara. Kako poslodavci refundiraju plate ženama na porodiljskom iz državne kase, i one su, iako rade i za privatnike, bile na udaru ovog nameta.

– Oko stotinu upita smo dobili sa molbom da reagujemo jer su porodiljama počela od pre dva meseca da pristižu rešenja od Poreske uprave da plate solidarni porez, koji im je obračunat u periodu do kraja prošle godine – objašnjava za “Novosti” Ivana Brcan, urednik portala “Bebac”. – Solidarni porez je država ukinula 1. novembra 2014. godine, ali s obzirom na kašnjenja isplata naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje, iznosi su im stizali tokom 2015. godine. I to po tri-četiri isplate odjednom. Država je podrazumevala da se te isplate odnose na 2014. godinu, ali ih je, s obzirom na to, da objedinjene prelaze iznos od 60.000 dinara, oporezovala. Realne zarade tih žena nisu ni blizu 60.000, već iznose između 30.000 i 40.000 dinara.

[adsenseyu1]

Na isti problem upozoravalo je ranije i Udruženje “Roditelj”. Od Ministarstva finansija su tražili tumačenje, ali ni do danas odgovor nije stigao.

– Tu zapravo imamo dva problema. Prvi su poslodavci koji neredovno isplaćuju zarade, a drugi je preširoka odredba zakona – objašnjava Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj”. – Ministarstvo ne kasni sa isplatama. Problem su firme koje isplaćuju na “gomilu”. Poreznici ne mogu da vide da je to zarada za dva ili tri meseca, već vide jednu uplatu. Mi smo savetovali ženama da mole računovođe da im isplaćuju zarade zasebno. Problem je što se oporezuju sva primanja, pa i naknade. Verujem da bi bio red da se sada svim tim ženama vrate uzete pare.

Iz odgovora Ministarstva finansija ni dalje nije jasno kako će problem koji traje skoro dve godine sada rešiti.

– Uzimajući u obzir da je navedeni zakon prestao da važi 1. novembra 2014. kao i nemogućnost da se utiče na izmene istog, Ministarstvo finansija u koordinaciji sa Poreskom upravom intenzivno razmatra pojedinačne slučajeve i preduzima aktivnosti sa ciljem iznalaženja modaliteta za njihovo rešavanje – kažu u ovom ministarstvu. – O daljim aktivnostima i pokretanju formalne procedure javnost će biti blagovremeno obaveštena.

SKRENULI PAŽNjU NA PROBLEM

ZAKONOM o finansijskoj podršci porodici sa decom utvrđeno je da isplata naknade porodiljama ide na teret poslodavaca i on je dužan da je isplati onda kada isplati i zarade ostalih zaposlenih sa porezima i doprinosima.

– Ministarstvo rada refundira sredstva poslodavcima i nema nikakve veze sa porodiljama – kažu u ovom ministarstvu. – Firme čak ne moraju svakog meseca da podnose zahtev za uplatu novca, već to mogu da čine i posle nekoliko uplata.

Kako navode, Ministarstvu finansija je skrenuta pažnja još pre dve godine na slučajeve u kojima se dešava da zbog isplate dve mesečne zarade odjednom, porodilja mora da plati porez, jer je taj iznos veći od 60.000 dinara. Problem, kako tvrde, do danas nije rešen.

[adsenseyu1]

(J. Ž. S. /Novosti)