MIROSLAV LAZANSKI: Ovo je dokaz da je NATO 1999. godine…

komentator

Foto: printscreen/youtube

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da mnogi ‘NATO lobisti’ negiraju činjenicu da je osiromašeni uranijum ostavio posledice po građane Srbije, te se juče po ovom pitanju u Skupštini Srbije vodila žučna rasprava.

Većina poslanika u parlamentu podržava formiranje Komisije za istraživanje posledica NATO bombradovanja koja bi pokazala da li je porast broja obolelih od malignih bolesti direktna posledica gađanja naše zemlje projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o predlogu da se formira Komisija za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine.

OPASNOST PO SRBIJU: Kosovski albanci imaju plan „B“!

Šta će biti prvi zadatak Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja, da li će se slediti italijanska metodologija u pronalaženju uzročno posledične veze između osiromašenog uranijuma i porasta broja obolelih od raka, šta je unevorzilo Zapad pa uranijum nazivaju eliksirom života i kako je Srbija i kakvom municijom ubijana 78 dana?

Vojno politički analitičar i komentator Miroslav Lazanski kaže da je potpuno zapanjem pokušajem da se potpuno negira negativan uticaj municije koja je korišćena 1999. godine.

NATO

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

– Imali smo prilično dobru raspravu juče u Skupštini pri čemu je deo opozicije gajio nadu da razvodnji diskusiju. Ipak, niko se ne usuđuje da javno pred kamerama kaže da nije bilo štetnih posledica uranijumske municije. Neki su pokušali da ovu temu dnevno ispolitiziraju, ali smo ih razbili sa nekoliko naših nastupa – kaže Lazanski za „Novo jutro“.

Analitičar je pokazao dokumente iz Pentagona i istakao da postoji uputstvo koje datira iz novembra 1999. američkoj vojsci koja ulazi u sastav Kfora na Kosovu.

– Oni se upozoravaju da ne piju vodu, savetuju se kako da budu obučeni kada su u kontaktu sa objektima koji su gađani tom municijom, moraju imati zaštitnu obuću i odeću… Frapantno mi je kada neko pokušava da negira štetni uticaj. Italija je vodila istragu, a formiraćemo i svoju komisiju i koja će se pozvati na rezultate italijanske istrage. I Belgijanci su istraživali posledice na Kosovu i Metohiji i imali su 200 obolelih u godinu dana boravka kontigenta na KiM, od toga je osmoro vojnika preminulo – ističe Lazanski.

Danas, kako kaže, u Skupštini sledi glasanje i smatra da svi poslanici po ovom pitanju moraju da imaju isti stav.

Govoreći o stavu američkog ambasadora Kajla Skota i direktorke Centra za evroatlantske studije Jelene Milić da uranijum „izbeljuje zube“, Lazanski je pozvao Skota da od ministarstva odbrane SAD uzme podatke i podsetio na Zalivski sindrom.

VUČIĆ NAKON SAMITA U SOFIJI: Ako ne rešimo jednu stvar, imaćemo probleme

Osiromašeni uranijum je kancerogen. Delegacija SZO je dolazila u Srbiju i niko je nije odveo na četiri lokaliteta van KiM: Pljačkovica kod Vranja, Borovac kod Bujanovca, Bratoselce kod Preševa, Reljan kod Preševa i dve lokacije u Crnoj Gori. U PLjačkovici je 1100 puta veća radioaktivnost nego što je bila, kod Bratoselca 116, kod Borovca 85 puta, kod Reljana 200 puta, u Crnoj Gori 350 puta… Zasuti smo sa između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma sa vremenom poluraspada 4,5 milijarde godina. ko živ, ko mrtav da 4,5 milijarde godina dočeka! – kaže Lazanski, dodajući da je NATO lobi jak u Srbiji

Govoreći o tome ko treba da čini komisiju, Lazanski je za to da u njenom sastavu budu i predstavnici opozicije.

– Neka budu i oni u komisiji, ali i stručna komisija koja pre svega mora da bude stručna, odnosno oni koji se ovom oblašću bave godinama – kaže Lazanski.

Skot, kako kaže, nije stručan i govori samo ono što mu se „servira“, odnosno materijal koji negira sve negativne posledice bombradovanja 1999. godine.

NATO

Foto: Printscreen/instagram

 Bili smo pokusni poligon 1999. godine: preko nas je pokušano da se UN izbace iz svake vrste igre kada su agresije u pitanju, poslata je poruka Rusiji, tada je NATO slavio 50 godina postojanja pa je demonstrirao svoj kredibilitet, imali smo aferu sa Levinski. Bili smo laboratorija za eksperimente! – kaže vojni analitičar za „Novo jutro“.

Osiromašeni uranijum, kako je objasnio, počeo je da se koristi za probijanje oklopa tenka, jer je jeftin i ima odličnu probojnost.

– Uranijum je prerađen u municiju čija je prva praktična primena počela 1991.godine u Operaciji pustinjska oluja kada su Iračani bili zblanuti šta im avioni A10 rade – objašnjava vojni analitičar, dodajući da je važnija bila efikasnost, a ne i posledice.

(Dnevne.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

1 Comment on "MIROSLAV LAZANSKI: Ovo je dokaz da je NATO 1999. godine…"

  1. mali vuk | 20. May 2018. at 13:53 |

    Lazanski, jebem ti mater ustasku, skini nam se s kurca !

Comments are closed.