MINISTARKA DARIJA UPOZORILA NA VELIKU GREŠKU: “To ne smeju ni lekari da rade”

doktorka

Foto: Tanjug

Epidemiološka situacija u Srbiji je sve teža iz dana u dan, a dr Darija je upozorila na veliku grešku u vreme gripa koji niko ne sme da počini.

Dr Darija Kisić Topavčević, ministarka za rad i socijalna pitanja, bila je gost jutarnjem programu na TV Prvoj, a kada će doći do pada broja zaraženih i mrtvih, kaže:

“Na ovom nivou ovolikog broja pozitivnih, želimo da što pre počne da pada. Nadamo se da mere koje smo doneli, apelovanje će uroditi plodom. Slike iz tržnog centra rastužuju. Da li će se efekti videti, virus je pokazao da hoće. Imali smo sreću da se korona javila kada više nismo imali sezonu gripa, a sada imamo situaciju kada je virus prisutan. Sezona gripa traje od oktobra do marta, aprila i maja, i tada će po nekom prirodnom toku da se smanji, ali nadamo se da ćemo uspeti da sprečimo njegovo širenje. Nošenje maski širom sveta je doprinelo da grip gotovo niko nije ni osetio“, kaže dr Kisić.

Kako da sami razlikujemo da li smo zaraženi gripom ili koronom, ako želimo da izbegnemo da idemo u kovid ambulante?

Nikako i ni u kom slučaju niko ne sme da bude svoj lekar, čak i ne lekari.Bilo je slučajeva i da smo se mi tako ponašali, a to može da bude fatalno. Niko na osnovu na simptoma ne može, ni najiskusniji lekari da razlikuju o čemu je reč. Zato se koriste laboratorijski nalazi, rendgen pluća, svako ko ima simptome da se javi lekaru, pa čak i lekari“, apeluje dr Darija.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

 

(Dnevne.rs/Mondo.rs)