MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Smanjiti broj ambasada u zemljama EU koje su priznale Kosovo

ministar

Foto: printscreen/youtube

BEOGRAD – Kakva će biti sudbina ambasadora Srbije u Francuskoj Rajka Ristića i direktora Kulturnog centra u Parizu Radoslava Pavlovića, odnosno da li će ambasador biti opozvan a direktor smenjen, biće odlučeno u toku sledeće nedelje, kaže za “Politiku” ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ono što se dešavalo u Parizu, sukob između Pavlovića i ljudi iz KC koji su bliski ambasadoru Ristiću, što je pretilo da pređe u otvoreni fizički sukob, šef diplomatije je za “Politiku” okarakterisao kao veliku bruku srpske diplomatije.

Po Dačićevom nalogu u Pariz su odmah upućeni državni sekretar MSP zadužen za bezbednosna pitanja, Ivica Tončev, i generalni sekretar MSP, Veljko Odalović, kako bi u razgovoru sa akterima incidenta utvrdili o čemu se tačno radi.

Prema pisanju medija, sukob na relaciji Ristić-Pavlović postoji takoreći od samog imenovanja Pavlovića, bivšeg savetnika Tomislava Nikolića, na mesto prvog čoveka Kulturnog centra.

POD HRVATSKOM ZASTAVOM PROTERANO JE 200.000 SRBA: “I dalje ćemo je pljuvati, gaziti i paliti“

Zbog aktuelnih dešavanja KC je bio zatvoren, a to, kažu u MSP-u, nije smelo da se desi.

Smanjenje broja ambasada u EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tražio je na sednici vlade da Srbija smanji broj ambasada u zemljama Evropske unije, a poveća u državama koje nisu priznale Kosovo.

EU

Foto ilustracija: Telegraf

Kako navodi „Blic“, pozivajući se na nezvanična saznanja, Dačić je na sednici, posvećenoj godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje ka EU, održanoj početkom ove nedelje, rekao da Vlada Srbije treba da razmotri diplomatsku mrežu.

“Dačić je rekao da imamo previše ambasadora u evropskim zemljama, da bi trebalo da ih zatvorimo u onim zemljama koje su priznale Kosovo ili koje su za nas manje važne, odnosno da ih preselimo u one zemlje koje nisu priznale ili koje nameravaju da povuku priznanje”, navodi izvor “Blica” sa sednice vlade.

(Dnevne.rs/Izvor: Tanjug)

Loading ad
Loading ad

Burno je, reagovala Jadranka Joksimović koja je, kao ministarka za evropske integracije, “odbranila” svoj resor rekavši da to tako kako je Dačić zamislio ne može.

Joksimović je na sednici vlade rekla da ambasade treba da budu otvorene u baltičkim zemljama.

Dačić je, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao nalog da se razmotri mreža diplomatsko-konzularnih predsedništava i broj ljudi, kao i da mnoge evropske zemlje nemaju ambasade u baš svim evropskim zemljama.

“U skladu s našim politički potrebama ćemo o tome razgovarati”, rekao Dačić.