MINISTAR SINIŠA MALI: Vlada donela nove mere! (INFO)

VEST

Dnevne.rs

Bićemo jedna od retkih zemalja koja kreće u implementaciju ekonomskih mera koje je Vlada Srbije ugovorila.

Privrednici mogu već od ponedeljka da se prijave, kako bi dobili prvi minimalac i dobili podršku države protiv korona virusa.

Nakon napornog rada, pozivam sve privrednike. Nije to samo program, Privredna komora će od ponedeljka imati i brošuru kako bi sve razjasnila građanima.

Program je težak 608 milijardi dinara”, rekao je ministar Mali

Vlada Srbije usvojila je danas tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

“Pre 10 dana Marko Čadež i ja smo vam izneli program podrške privredi. Tada sam rekao da ćemo vrlo brzo izaći sa pravnim okvirom, i to obećanje smo ispunili. Na današnjoj sednici Vlade smo usvojili tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za implementaciju Programa”, rekao je Mali.

“Odmah krećemo sa primenom mera danas će biti objavljena Uredba u Službenom glasniku i ja pozivam privrednike da se već u ponedeljak prijave.

U četvrtak naredne nedelje usvojićemo još dve uredbe. Prva se odnosi na Upravu za agrarna plaćanja, za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, i ostaje nam da usvojimo garancijsku šemu sa bankama, već smo u pregovorima i očekujem da to završimo početkom sledeće nedelje.

Mere za pomoć privredi i građanima podeljene su u četiri grupe: poreska politika, direktna pomoć, podrška likvidnosti i pomoć svakom punoletnom građaninu posle korona krize.

Kako se navodi u Uredbi, privrednim subjektima – pravnim licima, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica, može da se odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. januara 2021.

Oni imaju pravo i na odlaganje akontacije poreza na dobit za mart, april, i maj 2020. i to do predaje konačne poreske prijave za porez na dobit pravnih lica za ovu godinu.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik pauššalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

ministar

Foto: Tanjug

Isplata će početi u maju i ide u tri rate – maj, jun i jul.

Oni imaju pravo i na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu akontacija poreza i doprinosa na prihod, za mesec mart, april i maj 2020.

Od 4. januar 2021. sve ove obaveze moguće je na 24 jednake mesečne rate bez kamate.Veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.

Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart.

Kako se navodi u uredbi pravo na odlaganje poreskih obaveza nemaju velika pravna lica – banke, društva za osiguranje i društva za reosiguranje, davaoci finansijskog lizinga, kao i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Ko je primio ovu vakcinu kao dete, zaštićen je od KORONA VIRUSA?!

Veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja.

Kako se navodi u uredbi pravo na odlaganje poreskih obaveza nemaju velika pravna lica – banke, društva za osiguranje i društva za reosiguranje, davaoci finansijskog lizinga, kao i platne institucije i institucije elektronskog novca

 

(Dnevne.rs, Alo)